Ana SayfaÇalışma YaşamıBarış akademisyenleri İstanbul Valiliği önünde eylem yapacak

Barış akademisyenleri İstanbul Valiliği önünde eylem yapacak

HABER MERKEZİ – Barış bildirisine imza attıkları için ihraç edilen barış akademisyenleri, göreve iade talebiyle 2 Aralık Pazartesi günü İstanbul Valiliği önünde olacak.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için yargılanan ve işlerinden edilen akademisyenler, göreve iade için İstanbul Valiliği önünde eylem düzenleyecek.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi, 2 Aralık’ta yapacaklarını duyurdukları eylem için Twitter üzerinden şu çağrıyı yaptı:

Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı 2016 yılının Ocak ayında bir grup akademisyen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bir bildiri yayımlamıştı.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi imzalı bu bildiriyi imzalayan 89 üniversiteden bin 128 bilim insanı, şiddetin son bulması ve barış çağrısı yapmıştı.

Yurtdışından katılan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi isimlerle birlikte kısa sürede imzacı sayısı 2 bin 212’ye ulaşmıştı.

Hemen ardından, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akademisyenleri hedef göstererek yargıyı ve rektörleri göreve davet etmesiyle haklarında idari ve adli soruşturmalar başlatılmıştı. Daha sonra soruşturmalar davalara dönüşmüştü.

Davalar sürerken Anayasa Mahkemesi (AYM), ihraçlara gerekçe yapılan bildirinin “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğunu ve akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti.

Söz konusu kararın ardından akademisyenler hakkında, peş peşe beraat kararları verilmişti.

AYM kararına rağmen sayıları 400’ü geçen barış imzacıları henüz görevlerine iade edilmiş değil.




Önceki Haber
3 yıldır tutukluydu: Gazeteci İdris Sayılğan tahliye edildi
Sonraki Haber
Maltalı gazeteci cinayeti: Başbakanın özel kalem müdürü tutuklandı