Ana SayfaGüncelBaşkaya: Rejimi değiştirmekten başka şansımız yok

Başkaya: Rejimi değiştirmekten başka şansımız yok

HABER MERKEZİ – 22 Kasım’da Ankara’da görülecek davası öncesinde değerlendirmelerde bulunan yazar Fikret Başkaya, “onlar cezalandıracak, biz kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi ve ekledi: “Rejimi değiştirmekten başka şansımız yok. Ya bu rejim değişir ya da bu böyle devam eder.”

Yazar ve akademisyen Fikret Başkaya hakkında, 7 Kasım 2016 tarihinde ozguruniversite.org sayfasında yayınlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı ve ev aramasında bulunan fotoğraflar ile köşe yazıları delil gösterilerek, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Davanın karar duruşması 22 Kasım’da (yarın) Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Duruşma öncesi Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a konuşan Başkaya, söz konusu yazıyı kaleme almaktaki amacının “terör”, “terörist”, “örgüt propagandası yapmak” gibi kavramlara açıklık getirmek olduğunu vurguladı.

Yazısının aslında “teröre karşı” kaleme alınmış bir yazı olduğunu ifade eden Başkaya, “Zaten kimse terörü savunmaz, böyle bir şey mümkün değil. Sanıyorum buradaki yazı bahane edilmiş oluyor. Benim ‘asıl terör, devlet terörüdür’ demem aslında ‘ateş yakar’, ‘şeker tatlıdır’ demem gibi bir şey, malumun ilamı. Bundan dolayı dava açılması kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

“Bugüne kadar hakkımda o kadar çok ipe sapa gelmez şeylerden dava açıldı ki netice itibariyle rejim farklı düşüneni hain, muhalifi düşman saymayı bir ilke haline getirmiştir. Her kim ki farklı düşünüyor, her kim ki gerçek muhalif ise daime rejim tarafından düşman olarak görülüyor. Rejimlerin böyle bir geleneği var. Ben de her dönem bu rejimler tarafından düşman taraftayım.”

“Bu rejimin esneme yeteneği yok”

Hakkında açılan ilk davanın Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenci iken açıldığını hatırlatan Başkaya, şöyle devam etti:

“O zaman Türkiye İşçi Partisi’nin üyesiyim diye 1965 yılında dava açıldı. Ankara köylerinde komünizm propagandası yapmaktan dava açıldı. Şimdi terör örgütü propagandasından 54 yıl sonra bir kez daha dava açıldı. 54 yıl sonra dava açılması demek bu rejimin esneme yeteneği yok demek, şark cephesinde yeni bir şey yok, anlamına geliyor. Onlar dava açıyor biz savunuyoruz. Onlar hapse atıyor. Öyle yol almaya devam ediyoruz.”

“Rejimi değiştirmekten başka çare yok”

Türkiye’de rejimin demokratikleşmesinin mümkün olmadığını belirten Başkaya, “Burjuva toplumunda, burjuva düzeninden koparılan haklar nihai haklar değildir, her an geri alınabiliyor. Bunun tarihte çok örneği de var. Onun içinde rejimi değiştirmekten başka şansımız yok. Ya bu rejim değişir ya da bu böyle devam eder” diye konuştu.

Yargı paketiyle getirilen düzenlemeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkaya, iktidarların ‘reform’ sözcüğüyle toplumlarda beklenti yarattığını söyledi.

“Kim bunu yapıyor ne amaçla yapıldığı sorusunu sorduğun zaman reformun da ne amaçla yapıldığını, neye tekabül ettiği anlaşılıyor. Ben hatırlıyorum bir seferinde TMK’den (Terörle Mücadele Kanunu) dolayı cezaevindeydim, o maddede bir değişiklik yaptılar. Ertesi gün gazeteler ‘demokrasinin zaferi, özgürlüklerin yolu açıldığı’ manşetleri atıyordu ama düzenlemeye baktığımda daha kötü şeyler yapmışlardı.
“Dolayısıyla bu kitleleri oyalamak için rejimin kendini yeniden üretmesinin vesilesidir. Bir madde değişmiş ondan daha fazlası TCK’de var zaten yani onu nasıl kullanacaklar, nasıl ihtiyaçları var onu sorgulamak lazım. O madde mevzuatta var zaten.”

“Kaldığımız yerden devam edeceğiz”

Yarın görülecek karar duruşmasına ilişkin de konuşan Başkaya, şunları söyledi:

“Terörle mücadele retoriğinin işlevi, terörle mücadele değil. Muhalifleri etkisizleştirmek için, farklı düşünceleri cezalandırmak için bir araç dolayısıyla o kanunun değiştirilmesi gerekiyor. Düşünce özgürlüğüyle, muhalefetle mücadele kanunu olarak değiştirilmeli. Yaptığı muhalife, farklı düşünene yöneliyor. TMK’nin esas işlevi bu onlar cezalandıracak, biz kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

Yazar Fikret Başkaya’ya hapis cezası istemi

Duruşma öncesi Fikret Başkaya’ya 19 ülkeden destek

Duruşma öncesi aydınlardan da Fikret Başkaya’ya destek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan HDP'nin 'erken seçim' çağrısına yeşil ışık
Sonraki Haber
Diyarbakır'da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Festivali başladı