Ana SayfaÇalışma YaşamıBelediye’den Soma 301 Madenciler Derneği’ne: Derneği boşaltın ya da kirasını ödeyin

Belediye’den Soma 301 Madenciler Derneği’ne: Derneği boşaltın ya da kirasını ödeyin

HABER MERKEZİ – Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından madenci ailelerinin kurduğu dernek için yer tahsis eden Soma Belediyesi, derneğin boşaltılmasını ya da kirasının karşılanmasını istedi. Dernek, “Biz acıların üzerine kurulmuş bir derneğiz” diyerek kararın geri çekilmesini talep etti.

Manisa Soma’da 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından madenci ailelerinin kurduğu Soma 301 Madenciler Derneği için yer tahsis eden Soma Belediyesi, ailelerden derneği boşaltmalarını ya da kirasını karşılamalarını istedi.

Evrensel’in haberine göre, katliamda oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak yaşananları şu şekilde anlattı:

“Derneklerin belediyeden yer talep etme hakkı olduğu için biz derneği kurmadan önce belediyeye müracaatta bulunup yer talep etmiştik. O zamanın Belediye Başkanı Hasan Ergene, Atatürkçü Düşünce Derneğiyle beraber aynı yerde dernek yerimizi verdi. ‘Bir yıl içinde de bize teslim edeceğiz, ama geçici olarak siz bulunduğunuz yerde faaliyete devam edin, kiranızı biz ödeyeceğiz’ dedi.
“Seçimlerden sonra başkan değişti, Ali Tulup oldu. Belediye başkanı değiştikten sonra beni belediyeden çağırdılar. Derneği boşaltmamızı ya da kira ödememizi söylediler.
“Müfettişlerin derneklerle ilgili tuttuğu raporda ‘Derneklerin kiralarını ödeyemezsiniz, dernekler bundan sonra kendisi ödeyecek’ şeklinde ifadeler gerekçe gösterildi. Bunun tüm dernekler için geçerli olduğunu söylediler.”

“Acılar üzerine kurulmuş bir derneğiz”

İlçede bulunan diğer derneklerle görüştüğünü ifade eden Çolak, kendilerinden böyle bir talepte bulunulmadığını söyledi:

“Bizim dışımızda hiçbir dernekten böyle bir şey istenmediğini öğrendim. Sadece bize söylemeleri bizi rahatsız etti. Yönetim kurulu üyelerimizle yaptığımız görüşmelerde ne dediysek ikna edemedik. ‘Başınızın çaresine bakın’ dediler.
“Derneklerle ilgili böyle bir karar varsa belediye bunu niye internet sitesi üzerinden ya da yerel basın aracılığıyla duyurmuyor? Bu derneğin açılışında belediye yöneticilerin de olduğu fotoğraflar var. Ortada bir ayrımcılık var ve bu hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerinin kurduğu derneğe yapılıyor. Biz acılar üzerine kurulmuş bir derneğiz. Kararın geri çekilmesini istiyoruz.”
Previous post
Şili'de eylemleri takip eden gazeteci evinde ölü bulundu
Next post
Muharrem İnce'den CHP yönetimine çağrı