Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Berfin’e saldıran Çeltik için istenen ceza erkek şiddetini meşrulaştırıyor’

‘Berfin’e saldıran Çeltik için istenen ceza erkek şiddetini meşrulaştırıyor’

HABER MERKEZİ – İskenderun’da Berfin Özek’e kezzaplı saldırıda bulunan tutuklu sanık Casim Ozan Çeltik’in yargılandığı davada, savcının ‘kasten yaralama’dan ceza istemesine tepki gösteren Berfin’in avukatı, “Savcı istediği ceza ile erkek şiddetini meşrulaştırıyor. Bu davadan çıkacak olan karar başka erkeklere de cesaret veren türden olmamalı” dedi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek, 15 Ocak’ta ayrıldığı Casim Ozan Çeltik isimli erkek tarafından kezzaplı saldırıya uğramış, yüzünde ve göğsünde yanıklar oluşmuştu.

Saldırı sonucu Berfin’in tedavi süreci başlarken, tutuklu yargılanan Çeltik hakkında dün (26 Kasım) yapılan duruşmada ‘kasten yaralama’ suçundan ceza istenmişti.


Berfin Özek’e saldırı davası: Sanık erkeğe ‘kasten yaralama’dan ceza istendi


Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’e konuşan Berfin, karara tepki göstererek, savcının duruşmada sunduğu esasa ilişkin mütalaası sırasında bir kez daha saldırıya uğradığını söyledi.

“Bu çektiğimiz acılar kolay değil. Ben ameliyattan çıktığım zaman keşke ölseydim bu acıları çekmeseydim, dedim. Benim gözümü canlı canlı jiletle kazıyıp o asidi aldılar.
Ben öldüm. Benim ölmem gerekiyor mu ki bu kişi yüksek bir ceza alsın. Gerçekten öldüm ben. Kalben de öldürdü. Onun kasten adam öldürmeye teşebbüsten cezalandırılmasını istiyorum. Yargıya güveniyorum. Bu ceza verilsin ona.”

‘Berfin ölmedi diye cezalandırılıyor sanık ise ödüllendiriliyor’

Berfin’in avukatı Mehtap Sert de sanığın, kadını yaralamayı değil öldürmeyi hedeflediğini belirterek, soruyor: “Öldürmeye kasıt yoksa neden bir kişi bir buçuk litre yanıcı maddeyi kadının üzerine atsın ki?”

bianet’ten Evrim Kepenek’e konuşan Sert, Berfin’in şans eseri hayatta kaldığını ve yaklaşık bir yıldır odasında izole bir hayat yaşadığını söyledi.

“7 Ocak’ta görülen duruşmada, eğer karar savcının istediği gibi çıkarsa sanık olayın üzerinden bir yıl dahi geçmeden serbest bırakılmış olacak. Bu kararı biz nasıl hukuki bulalım?
Berfin ölmedi diye cezalandırılıyor sanık ise ödüllendiriliyor. Berfin, bedenen ölmedi belki ama ruhu öldü. Hayatı altüst oldu. Duyamıyor, yemek yiyemiyor, konuşamıyor, burun deliklerinden nefes alamıyor. Ağladığında gözlerinden yaş akmıyor, akamıyor. Yüz dokusu paramparça olan bir kadının hayatı tamamen bitmiş durumda olan bir kadına ölmedi demek başta kadının mağduriyetini görmemektir.”

Bu kararın tüm kamuoyu için önemli olduğuna işaret eden Sert, “Savcının istediği gibi bir karar çıkarsa sadece kadınların değil tüm kamuoyunun vicdanı adalet duygusu yara alacak. Çünkü, herkes Berfin’in hayatının ne yönde değiştiğini görüyor” ifadelerini kullandı.

‘Savcı istediği ceza ile erkek şiddetini meşrulaştırıyor’

Sert, sanığın “kasten öldürme” suçundan ceza almasını istediklerini belirterek bunun için de hukuki yollardan mücadele edeceklerini kaydetti.

İstenilen cezanın erkek şiddetini meşrulaştıracağını belirten Sert, sözlerine şöyle devam etti:

“25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nden bir gün sonra bu karar verildi. Berfin Özek kadına şiddetinin yanıcı yüzünü temsil ediyordu. Ancak savcı kamuoyunun gördüğü adaletsizliği görmedi.
“Savcı istediği ceza ile erkek şiddetini meşrulaştırıyor. Bu davadan çıkacak olan karar başka erkeklere de cesaret veren türden olmamalı aksine eğer kadınlara bu şekilde saldırırlarsa ağır cezalarla karşılaşacaklarını bilmeleri gerekir. Bu davadan çıkacak olan karar bu nedenle çok önemli.”

Berfin Özek’e asitli saldırı: Kriminal raporda sanık erkeğin anatomisi uyumlu çıktı

Previous post
Twitter'dan 'aktif olmayan' hesapları silme kararı
Next post
AtlasGlobal ekonomik nedenlerle uçuşlarına ara verdi