Ana SayfaGüncelBerkin Elvan Davası: Avukat rapordaki tespitin aksine ‘nişan alındı’ dedi

Berkin Elvan Davası: Avukat rapordaki tespitin aksine ‘nişan alındı’ dedi

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın duruşmasında, tanık olarak dinlenen polis, Berkin’in vurulduğu tarihte nerede görev yaptığını ‘hatırlamadığını’ ileri sürdü. Hazırlanan bilirkişi raporunda Berkin’i vuran polisin, ‘nişan almadığına’ dair tespitin gerçeği yansıtmadığını belirten avukat Can Atalay ise “Rapor şefaatle sanığın atışı yaparken kafasını sağa doğru eğdiğini söylüyor. Bu nişan almaktır” dedi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 15. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Berkin’in annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, avukatları, arkadaşları ve çok sayıda kişi katıldı.

Mahkeme başkanı, celse arasında tüm dosya kapsamı göz önüne alınarak kolu dirseğinden beyaz sargıyla sarılı, sanık olduğu iddia edilen zet tüfeği kullanan kolluk görevlisinin talimatlara, yasal mevzuata uygun hareket edip etmediği, olayda kusurunun olup olmadığı, yine Berkin’in belirtilen tüm bilgi ve belgeler dikkate alınarak olayda herhangi bir ‘kusuru’nun bulunup bulunmadığı hususlarında ayrıntılı ve gerekçeli kusur oranları da belirtilmek suretiyle rapor düzenlenmesi için dosyanın Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini, raporun henüz mahkemeye gönderilmediğini söyledi.

Tanık: Nerede görev yaptığımı hatırlamıyorum

Ardından Bingöl’de görev yapan polis Yalçın Şengör, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada tanık olarak dinlendi.

Daha önceki ifadesini tekrarladığını belirten Şengör, “6 yıl geçti üzerinden hatırlamıyorum. O gün orada olduğumu bile hatırlamıyorum. Görev yaparken yanımda kim vardı kim yoktu hiç bilmiyorum” dedi.

Şengör, mahkeme başkanının, “Nerede görev yaptınız?” sorusuna ise “Hatırlamıyorum” yanıtını verdi.

Mahkeme başkanı Şengör’ün önceki duruşmada nerede görev yaptığını söylediğini hatırlatmasına rağmen Şengör, bunu da hatırlamadığını ileri sürdü.

Başkanın, “Okmeydanı’nda görev yaptınız mı?” sorusuna ise Şengör yine “Hatırlamıyorum” diyerek cevap verdi.

Şengör, kendisine yöneltilen “Gezi olayları sırasında ZET tüfek kullandınız mı?” sorusuna karşı ise “Kullandım. Kullanmadım. Atıp atmadığımı bilmiyorum. Kullandıysam bile hatırlamıyorum” dedi.

Tutuksuz yargılanan polis Fatih Dalgalı’yı tanıyıp tanımadığı sorusuna ise Şengör, “Tanımıyorum” yanıtını verdi.

Şengör, olay gününe ait görüntüleri izlediğinde ise yüzlerin net olmadığını bu yüzden çıkaramadığını söyledi.

Yalçın Şengör dinlenirken Elvan ailesi duruşma salonunu terk etti.

Mahkeme rapor bekliyor

Sonrasında konuşan mahkeme başkanı, “Biz mahkeme olarak dosyayı aldığımızda yüzde 28’i oranındaydı. Şimdi yüzde 75’in üzerine geldi” dedi.

Berkin’in vurulduğu yerde keşif yapıldığını ancak istedikleri raporun hazırlanmadığını belirterek, o raporu beklediklerini söyledi.

“Tahminen duruşmayı iki ay sonraya veriyoruz rapor gelir diye. Rapor şuan Adli Tıp Kurumu’nda. Oradan gelecek rapora göre esasa ilişkin süre vereceğiz taraflara. Sonra mütalaa isteyeceğiz. Dosya yüzde 80-90 bitmiş. Biz elimizden geleni yaptık.”

Savcı da “Diyeceğimiz bir şey yoktur. Raporun Adli Tıp’tan gelmesini bekliyoruz” dedi.

‘Keşif boşa çıkarılmak isteniyor’

Avukat Can Atalay ise “Adli Tıp’tan gelecek rapordan sonra bilirkişi raporuyla ilgili değerlendirme yapacağız” dedi ve şunları söyledi:

“Mahkemenizin yapmış olduğu keşfin boşa çıkarılmak istendiğini keşifte bulunan jandarma personeli arasında bir tartışma olduğuna şahit olduk. Jandarma personeli dosyaya rapor sunmadı. Bu dosyaya müdahale etmeye çalışmanın göstergesidir. Kolluğun polis kanadının gerçeğin açığa çıkmaması için yaptığı çabadır.”

Son raporun Berkin’in bilinçli olarak vurulduğunu gösterdiğini belirten Atalay, raporda yer alan tespitin aksine sanığın nişan aldığını ifade etti.

“Rapor şefaatle sanığın atışı yaparken kafasını sağa doğru eğdiğini söylüyor. Bu nişan almaktır. Ondan önce sivil atış yapmış insanların bu atışların bir aşamasında başını sağa eğerek muhtemelen atış ayarının yüksekliğine baktı. Başını sağa yatırarak Berkin ya da başka birini hedef alması gözler önündedir.
Nişan alarak ateş ediyor. Sadece Fatih Dalgalı değil yanındaki ve arkasındaki de çocuğun vurulduğunu görüyor ama ilk yardım müdahalesinde bulunmuyorlar. Bu da kastın ne boyutta olduğunu gösteriyor.”

Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 5 Şubat 2020’ye erteledi.


Bilirkişi raporu: Berkin Elvan’ı vuran polis ‘bilinçli hareket ediyordu’




Önceki Haber
RTÜK'ten 'intihar haberi' açıklaması: Aşırı dramatize ediliyor, özendirici etkisi unutulmamalı
Sonraki Haber
İzmir'de erkek şiddeti: Biri çocuk dört kişi yaşamını yitirdi