Ana SayfaDünyaBM raporu: Türkiye, Ürdün ve BAE, Libya’ya uygulanan silah ambargosunu ihlal ediyor

BM raporu: Türkiye, Ürdün ve BAE, Libya’ya uygulanan silah ambargosunu ihlal ediyor

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler raporuna göre, Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2011’den beri Libya’ya uygulanan silah ambargosunu düzenli şekilde ihlal ettikleri ileri sürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) 2011’den beri Libya’ya uygulanan ambargonun ihlal edildiğine ilişkin rapor hazırladı.

Euronews’in haberine göre, AFP’nin ulaştığı gizli tutulan raporda Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2011’den beri Libya’ya uygulanan ambargoyu düzenli şekilde ihlal ettikleri ileri sürüldü.

BM uzmanlarının hazırladığı rapora göre, üç ülke düzenli şekilde ve bazen açıktan, ambargo altındaki Libya’ya silah tedarik etti.

Rapora göre ileri sürülen ihlaller şöyle:

  • Fayiz el Serrac hükümetine destek veren Türkiye’nin, zırhlı araçlardan drone’lara kadar çeşitli askeri teçhizat sağladığı,
  • Ürdün’ün geçtiğimiz Nisan ayında Libya’nın başkenti Trablus’a saldırı emri veren General Halife Hafter’e bağlı birlikleri eğittiği,
  • BAE’nin ise Hafter kuvvetleri adına saldırı uçağı kullandığı, Temmuz’da Trablus’ta yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dahlinden şüphelenildiği,
  • Serrac ve Hafter’i destekleyen Suudi Arabistan ve Çadlı silahlı grupların da varlığı üzerinde durulduğu ancak bu grupların etkisinin sınırlı olduğu ileri sürüldü.

29 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan uzman raporunda, “Savaşan her iki tarafın da silah, askeri teçhizat ve teknik destek aldığı ve Libyalı olmayan savaşçıların silahlarla ilgili yaptırımlara uymadığı” ifadelerine yer verildi.

BM uzmanları, tablonun Libya’nın güvenliği, istikrarı ve barışa yönelik tehdit oluşturan çoklu eylemleri tanımladığını söylüyor.

Raporun ay sonunda Güvenlik Konseyi’nin Libya’dan sorumlu yaptırımlar komitesinde 15 üye tarafından tartışılması ve Aralık ayında yayımlanması bekleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki ilde ev baskınları: HDP ve HDK yöneticileri gözaltında
Sonraki Haber
ABD Başkanlık seçimleri: Bloomberg'in aday olmayı düşündüğü açıklandı