Ana SayfaDünyaBM: Türkiye’nin operasyonunda 90’dan fazla sivil öldü

BM: Türkiye’nin operasyonunda 90’dan fazla sivil öldü

HABER MERKEZİ – BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Colville, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü askeri operasyonda 90’dan fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Türkiye’nin “Barış Pınarı” adı altında Kuzeydoğu Suriye’ye dönük 9 Ekim’de başlattığı askeri operasyon devam ederken, Birleşmiş Milletler’den (BM) sivil ölümlere ilişkin açıklama geldi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, 9 Ekim ile 5 Kasım tarihleri arasında 90’ı aşkın sivilin ölümünün doğrulandığını duyurdu.

Colville, “Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda askeri operasyon başlattığı 9 Ekim’den bu yana, 5 Kasım itibariyle 92 sivilin ölümüne yol açan bir dizi vakayı doğruladık” dedi.

49 kişinin, hava ve kara saldırıları ile keskin nişancı ateşi ve taraflar tarafından gerçekleştirilen infazlarla öldüğünü söyleyen Sözcü Colville, aynı dönemde 31 sivilin de operasyon bölgesinde bırakılan mühimmatlar yüzünden hayatını kaybettiğini aktardı.

Colville, açıklamasında “Çatışmanın tüm taraflarına, sivilleri koruma sorumluluklarını ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları gerektiğini hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’li yetkili: Türkiye destekli grupların yaptığı sadece savaş suçu

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu bir ayı geride bırakırken, Suriye’de sahada görev yapan üst düzey bir Amerikalı diplomatın, operasyonda Türkiye’yle beraber hareket eden grupları “savaş suçu ve etnik temizlikle” suçladığı ortaya çıkmıştı.

Uluslararası Af Örgütü de 18 Ekim’de yayımladığı bir raporda, Türkiye’nin düzenlediği operasyonda savaş suçu işlendiğini iddia etmişti.

Ankara ise insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaları reddediyor.


Türkiye destekli grupların yaptığı sadece savaş suçu

Kuzey Suriye’de Türk-Rus devriyesine protesto: ‘Bir kişi yaşamını yitirdi’

ABD’den “DSG’ye destek sürecek” açıklaması


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ataşehir Belediyesi’nde Genel-İş Sendikası'nın örgütlenme uzmanına saldırı
Sonraki Haber
Brezilya'nın eski lideri Lula 580 gün sonra serbest: “Fikirler öldürülemez”