Ana SayfaDünyaBolivya’da protestolar: Hayatını kaybedenlerin sayısı 23’e yükseldi

Bolivya’da protestolar: Hayatını kaybedenlerin sayısı 23’e yükseldi

HABER MERKEZİ – İstifaya zorlanan Evo Morales’in ülkeden ayrılmasının ardından Bolivya’da protestoların başladığı 20 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 23’e yükseldi.

Bolivya’da Evo Morales’in istifaya zorlanıp, ardından da ülkeden ayrılmasıyla sonuçlanan siyasi kriz sürüyor.

Devlet Başkanı Evo Morales ordunun baskısıyla 10 Kasım’da istifa ederek Meksika’ya sığınmak zorunda kalmıştı.

Morales’in istifasının ardından çok uluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Morales’in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının yer almadığı oturumda geçici devlet başkanı olmuştu.

Muhalifler, Morales’in katılmadığı bir seçim düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) ve ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo’nun paylaştığı verilere göre, Bolivya’nın birçok bölgesinde süren protestolarda 20 Ekim-16 Kasım tarihlerinde 23 kişi hayatını kaybetti.

Yine verilere göre, sekizi gazeteci, 56’sı polis, 715 kişinin yaralandığı olaylarda, bin 112 kişi gözaltına alındı, 50 kişi de tutuklandı.

Ülkenin Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba kentinde, Morales destekçisi koka üreticisi yerlilerin protestoları da devam ediyor. Polis ile yer yer çatışmalar da yaşanıyor.

Polisin, geçtiğimiz günlerde önce asker destekli operasyon başlattığı kentte, koka üreticilerinden dört kişi daha hayatını kaybetmiş, 200 kişinin gözaltına alındığı protestolarda dördü ağır 115 kişi de yaralanmıştı.

Bolivya’da ne oluyor?

Latin Amerika’nın en uzun süre görevde kalan ve ilk yerli devlet başkanı olan Evo Morales, Anayasa Mahkemesi’nin devlet başkanlığı süresini kısıtlayan yasada değişiklik yapmasıyla 20 Ekim’deki seçimlerinde dördüncü defa devlet başkanlığı için yarıştı.

Morales seçimi ilk turda kazandığını açıklasa da, seçimlere yolsuzluk karıştığını iddia eden muhalefetin büyük tepkisini çekti.

Evo Morales’in rakibi Carlos Mesa adaletsizlik yapıldığını savundu ve ülkede haftalardır devam eden eylemler başladı.

Ardından Morales devlet başkanlığı seçimlerinin yenileneceğini duyursa da Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, “İstikrarın sağlanabilmesi için Devlet Başkanı istifasını vermeli” açıklamasını yaptı.

Bunun üzerine ülkeyi 14 yıldır yöneten ve durumu ‘darbe’ olarak nitelendiren Morales, 10 Kasım’da istifa etmek zorunda kaldı.

Morales istifa kararını, muhalif liderler Carlos Mesa ve Luis Fernando Camacho’nun ‘halka daha fazla zarar vermemesi’ için aldığını belirtti. Ardından da ülkeden ayrıldığını açıklayarak Meksika’ya iltica etti.

Bu kararı hayatının tehlikede olması nedeniyle aldığını açıklayan Morales, “daha güçlü şekilde geri döneceğini” de sözlerine ekledi.

Morales’in ardından 52 yaşındaki muhalif senatör Jeanine Áñez’e geçiş sürecinde Bolivya Devlet Başkanlığı görevi verilmişti.


Karınca, Euronews

Morales’in ‘darbe tüccarı’ dediği Áñez, Bolivya’yı yöneteceğini ilan etti

İstifaya zorlanan Morales Bolivya’dan ayrıldı, ‘geri döneceğim’ dedi

Bolivya’da darbe: Morales istifa etti, darbe yanlıları sokakta

Seçimler iptal edildi: Bolivya’da yeniden sandık başına gidilecek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lübnan isyanı: Bir lider yok, asla da olmayacak
Sonraki Haber
Duruşma öncesi aydınlardan da Fikret Başkaya'ya destek