Ana SayfaDünyaBrezilya’nın eski lideri Lula 580 gün sonra serbest: “Fikirler öldürülemez”

Brezilya’nın eski lideri Lula 580 gün sonra serbest: “Fikirler öldürülemez”

HABER MERKEZİ – Nisan 2018’den bu yana tutuklu bulunan eski Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, hakkında tahliye kararı verilmesinin ardından serbest bırakıldı. 19 ay sonra cezaevinde çıkan Lula, “bir fikri öldürmeye çalıştılar ancak fikirler öldürülemez” açıklamasında bulundu.

Latin Amerika’da sol siyasetin sembol isimlerinden olan Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya’da Yüksek Mahkeme’nin tahliye kararının ardından serbest bırakıldı.

Nisan 2018’den bu yana tutuklu bulunan Lula, 2003-2010 yılları arasında Brezilya’yı yönetmişti.

Ülkenin işçi sınıfını temsil eden ilk devlet başkanı olan 74 yaşındaki Lula, geçen yıl Brezilya’da yapılan devlet başkanlığı seçiminin favorileri arasında gösteriliyordu ancak seçimde aday olması engellenmişti.

Lula da Silva, hakkındaki suçlamaları reddediyor ve hepsinin siyasi amaç taşıdığını savunuyordu.

“Bir fikri öldürmeye çalıştılar ancak fikirler öldürülemez”

19 ay cezaevinde tutulan Lula, tahliye edilmesinin ardından ise kendisini karşılamaya gelenlere hitaben bir konuşma yaptı.

Lula, “Sevgili dostlar, bugün burada sizlerle beraber olmanın ne anlama geldiğini anlatmaya kelimeler yetmez. Hayatım boyunca Brezilyalılarla konuştum ancak bugün 580 gündür beni selamlayan insanlarla bir arada olacağımı hayal etmedim. Onların sesi, bana dayanabilmem için gereken demokrasinin gıdasıydı” ifadesini kullandı.

Ülkedeki hukuk sistemini de eleştiren Lula Da Silva, “Bir adamı tutuklamadılar, bir fikri öldürmeye çalıştılar ancak fikirler öldürülemez. Buradan 74 yaşında çıkıyorum, kalbimde sadece sevgi için yer var, çünkü sevgi nefreti yenecek. Buradan, sizlere karşı bir insanın sahip olabileceği en büyük şükran duygusuyla çıkıyorum” diye konuştu.

Lula, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda ise “Brezilya halkı bu ülkeyi kurtarabilecek tek güçtür. Ciddi bir yönetime ihtiyacımız var” görüşünü dile getirdi.

Hakkındaki hükümler düşmedi

Öte yandan serbest bırakılmasına rağmen Brezilya’daki yasalar, hüküm giyen Lula Da Silva’nın, herhangi bir kamu görevini icra etmesine müsade etmiyor.

Lula’nın seçimlerde aday olabilmesi için hakkındaki hükümlerin düşürülmesi gerekiyor.


Karınca, Sputnik, Euronews



Önceki Haber
BM: Türkiye'nin operasyonunda 90’dan fazla sivil öldü
Sonraki Haber
Merkür’ün Güneş ile Dünya arasından geçişi 11 Kasım’da, canlı yayınlanacak