Ana SayfaPolitikaBuldan: Kadın kazanımlarına siyasal şiddet uygulanıyor

Buldan: Kadın kazanımlarına siyasal şiddet uygulanıyor

HABER MERKEZİ – HDP Kadın Meclisi’nin “Yerel Yönetimlerde Kadınlar’ başlığıyla gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, “Kadın kazanımlarına siyasal şiddet var. Bu şiddet bizzat hükümet tarafından devlet gücü kullanılarak yapılmaktadır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İstanbul Taksim Hill Otel’de “Yerel Yönetimlerde Kadınlar” gündemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokrasi İçin Birlik Platformu’ndan Nesteren Davutoğlu, Akademisyen Büşra Ersanlı, İktisatçı Nesrin Nas, AKP Kurucularından Fatma Bostan Ünsal, Barış Akademisyenleri’nden Meral Camcı, CHP eski Milletvekili Melda Onur, Bağımsız Feminist Feride Eralp ve HDP Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan ve Kadın Meclisi’nin çok sayıda üyesi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadın özgürlükçü paradigma temel ilkemizdir. İşe öncelikle kedimizde kendi siyasi oluşumumuzdan başladık. Merkezi yönetimden yerel yönetime kadar eşit kadın temsiliyetini zorunlu olarak gördük. Eşbaşkanlık sistemini bu şekilde hayata geçirdik. Kadınların karar mekanizmalarında yer almasını sağladık” dedi.

‘Kadın kazanımlarına siyasal şiddet’

Yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne de değinen Buldan, kadınlara uygulanan fiziksel şiddetin yanı sıra kadın kazanımlarına da ‘siyasal şiddet’ uygulandığını söyledi.

“Bu şiddet bizzat hükümet tarafından devlet gücü kullanılarak yapılmaktadır” diyen Buldan, şöyle devam etti:

“Siyasi operasyonlar, 4 Kasım darbesi, OHAL’in ilanıyla beraber yerel yönetimlerimize yapılan ve bugüne değin sürdürülen kayyım darbeleri kadının siyaset hakkına yapılan bir saldırı, uygulanan bir devlet şiddetidir. Bu saldırıların merkezinde uzun soluklu bir kadın mücadelesinin kazanımı olan eş başkanlık sistemi bulunmaktadır. Bunun en önemli nedeni erkeklik rejimini esas alan hükümetin eril sistemi koruma anlayışıdır.”

‘Yapılanlar eşit temsiliyete darbe’

Buldan, “Bu uygulamalarla demokratik siyaset ve yerel yönetimler kadınsızlaştırılmaya çalışılmaktadır” dedi ve şunları ekledi:

“Bu yapılan eşit temsiliyete darbedir. Kadınların siyasi tercih ve iradesi cunta yöntemleri ile gasp edilmeye çalışılmıştır. Üstelik atanan kayyımların izledikleri politikalar ve uygulamalar halk düşmanı, emek düşmanı tarih ve doğa düşmanı olmakla beraber tam anlamıyla da kadın düşmanıdır. Nitekim görev başına gelir gelmez ilk icraatları kadın kurumlarını topyekûn kapatmak olmuştur.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mızraklı: Seyit Rıza'nın torunları olarak Yezide karşı duruyoruz
Sonraki Haber
İran’da 'benzin’ protestoları: İnternet kesildi, Hamaney'den zamma destek