Ana SayfaGüncelCHP’li Kaftancıoğlu: Geçmişle yüzleşilmeli, Kürt sorunu hepimizin sorunu

CHP’li Kaftancıoğlu: Geçmişle yüzleşilmeli, Kürt sorunu hepimizin sorunu

HABER MERKEZİ – Emek ve Adalet Platformu’nun düzenlediği sempozyumda konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kürt sorununun çözülmesi için yüzleşmenin önemine vurgu yaparak, “Kürt sorunu Türkiye’nin, hepimizin sorunudur” dedi.

Emek ve Adalet Platformu tarafından İstanbul’daki Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Türkiye’de hukuk ve barışı aramak” başlıklı sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hüda Kaya, Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile çok sayıda kişi katıldı.

Sempozyumun ilk oturumunda söz alan CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dair konuştu.

‘Kadına yönelik şiddet erkek sorunu’

Kaftancıoğlu, kadına yönelik şiddetin sadece kadın sorunu olarak algılandığını ancak sorunun bir erkek sorunu ve politik bir sorun olduğunu söyledi.

Kadına şiddet konusunda bile insanların ayrıştığı, ayrıştırıldığı bir sürecin içinde olduklarını belirten Kaftancıoğlu, erkek egemen bakış açısına karşı tüm kadınların yan yana gelerek mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Son yerel seçimlerde ortak mücadele geliştirdiklerini savunan Kaftancıoğlu, şöyle konuştu:

“Devletin her türlü aygıtını fütursuzca ve ahlaksızca kullanarak, baskıyı üzerimizde hissettiren, bir kişinin iki dudağının arasından çıkan her cümlenin kanun sayıldığı, kendisi gibi düşünmeyen herkesin terörist ilan edildiği, hukuku siyasi bir sopa gibi kullanmaktan çekinmeyen saray vesayetine karşı inandığımız ve hep birlikte mücadele ettiğimiz zaman sonuç alabileceğimiz de gördük.”

‘Demokrasi sorunu çözülmeden Kürt sorunu çözülemez’

Kaftancıoğlu, konuşma sonrası kendisine yöneltilen Kürt sorunu ve Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu ve CHP’nin operasyona dair ‘evet’ dediği tezkereye ilişkin sorulara yanıt verdi.

“Türkiye’de çok uzun zamandır bir sorunu var. Daha önemli bir sorunu ise demokrasi sorunu vardır. Kürt sorunu ve demokrasi sorunu birbiriyle ilintilidir. Demokrasi sorunu çözülmeden Kürt sorunu çözülemez.
Sorunları çözmek için birey ve toplum olarak geçmişle yüzleşilmesi gerekir. Kürt sorununun çözümü konusunda inisiyatif alan her kurum ve irade çözümü zora sokacak, dilden uzak durmalıdır. Bu temelde yaklaşırsa sorun çözülmez değil. Kürt sorunu Türkiye’nin, hepimizin sorunudur.”

‘Türkiye’nin batısı Kürt meselesini anlamak istemiyor’

Sonrasında konuşan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, toplumun her kesiminin özellikle OHAL ile birlikte çok ağır sorunları yaşadığını söyledi.

Baskılarla birlikte Kürt halkında ciddi kırılmaların yaşandığını belirten Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt meselesini batıda Türk’e anlatmaktan başka bir çare görmüyorum. Kürtler hangi partiye oy verirse versin zaten Kürt meselesinin ne olduğunu biliyor farklı çözümler için de bulunabiliyor orası ayrı ama mesele Türkiye’nin batısında maalesef bu meseleyi anlamak istemiyor.
Köşeye sıkıştırılmış Kürtlerin ruh halini anlamak istemiyor. Böyle bir Türkiye bir yere varamaz. Kürtlerin kırıma uğratıldığı kendini yalnız hissettiği, solcuların hepten kendini tükenmiş bitmiş hissettiği bir dönemden geçiyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Saray’a giden CHP’li” iddiası: İnce'den açıklama
Sonraki Haber
Şili'de gözaltına alınıp öldürülen Daniela Carrasco için adalet talebi