Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanı Yardımcısı: 685 gazetecinin basın kartı iptal edildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: 685 gazetecinin basın kartı iptal edildi

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Milli güvenliğe tehdit oluşturan yapılarla aidiyeti, irtibatı veya iltisakı olduğu” iddiasıyla 685 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı’na göre, son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2020 Merkezi Yönetim Bütçesi‘nin görüşüldüğü sırada basın kartlarının iptaliyle ilgili soruları yanıtladı.

Oktay, genel kart değişiminin amacını “usulsüz ve sahte kart kullanımının önüne geçilmesi, basın kartının prestijini artırarak basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak” olarak açıkladı.

Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak İletişim Başkanlığı’nın kurulması ardından sarı basın kartlarının güncellenmesine ihtiyaç doğduğunu ifade eden Fuat Oktay, değişimin amacını, “usulsüz ve sahte kart kullanımının önüne geçilmesi, basın kartının prestijini artırarak basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak” olarak açıkladı.

2019 yılı itibarıyla basın kart sayının 343 olduğunu söyleyen Oktay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında “milli güvenliğe tehdit oluşturan yapılarla aidiyeti, irtibatı veya iltisakı olduğu” gerekçesiyle 685 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini söyledi.

Basın kartı nedir?

Basın kartı, habere erişimde, haberi yapmada, haber ortamlarına girmede mesleki kimliğin gerekli olduğu her ortamda gazeteci için olmazsa olmazdır.

Basın kartı, taşıyanın gazeteci olduğu ve habercilik yaptığı anlamına gelir. Bir tür haberci pasaportu olarak da kabul edilir.

Kartsız haber yapmak pek kolay değildir. Çatışma bölgeleri dahil her tür riskli ortamlarda bulunabilen gazeteci için kart aynı zamanda koruyucudur.

Basın kartı taşıyan gazetecilere ülkelere göre değişen bazı avantajlar da tanınıyor. Ücretsiz ulaşım, haberleşme, müzelere ücretsiz giriş, çeşitli alanlarda indirimler ve öncelikler gibi.

Dünyada kartı kim verir?

Dünyada genelde basın kartını sendikalar veriyor.

Britanya, Finlandiya, İtalya, Hırvatistan, Hollanda, Norveç, İsveç, Avusturya basın kartının sendikalarca verildiği ülkeler arasında yer alıyor. Almanya’da basın kartı dağıtan tek bir merkez yok.

Çin’de basın kartını devlet veriyor.

Gazetecilere kartın verilmesinde gecikme ve iptalleri yaşıyor, kara listeye alınabiliyor, yargılanıyor, hapse atılıyor.

Türkiye’de kim veriyor?

Türkiye’de basın kartını Başbakanlığa bağlı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü yani devlet veriyordu.

2018 sonrası (turkuaz) basın kartlarını Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı yani yine devlet veriyor.

14 Aralık 2018’de yürürlüğe giren son basın kartı yönetmeliği, 1947’den bugüne kadar düzenlenen 14’üncü yönetmelik oldu.

Basın kartlarının dört yılı

  • Nisan 2019 / Basın kartlı sayısı: 14 bin 759
  • Kasım 2018/ Basın kartlı sayısı: 15 bin 202
  • 1 Ocak-29 Mayıs 2019 arasında 403 basın kartı iptal edildi.

(10 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği yazılı yanıttaki veriler.)

2 bin 397 basın kartı iptal

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın 2019’un Mayıs ayında açıkladığı verilere göre son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.

Cumhurbaşkanlığı: Basın kartı olmadan da gazetecilik yapılabilir

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) avukat Onur Can Keskin aracılığıyla, 14 Aralık 2018’de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açmıştı.

28 Ekim 2019’da Cumhurbaşkanlığı, yeni Basın Kartı Yönetmeliği’nin iptali istemiyle açılan dava kapsamında Danıştay’a gönderdiği dilekçede, “Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığı”nı savunmuştu.

IPI: Tutuklu 120 gazeteciyle dünya rekoru Türkiye’de

Dünyada medyanın içinde bulunduğu durumu takip edip raporlaştıran Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de 120’den fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, bunun ise ‘dünya rekoru’ olduğunu belirtmişti.

Raporda Türkiye’de gazetecilere yönelik davaların hala devam ettiği belirtilirken; 4 Kasım’da adli kontrol şartıyla tahliye edilen ancak başsavcılık itirazıyla hakkında yakalama kararı çıkarılmasının ardından 13 Kasım’da yeniden tutuklanan gazeteci yazar Ahmet Altan da raporda yer almıştı.


Karınca, bianet

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şaban Vatan hakkında yeni soruşturma
Sonraki Haber
Ekonomist Özgür: Ortada gizlenebilecek bir tablo yok