Ana SayfaGüncelCumhuriyet Davası: Yargıtay’a direnen mahkeme mahkumiyette ısrar etti

Cumhuriyet Davası: Yargıtay’a direnen mahkeme mahkumiyette ısrar etti

HABER MERKEZİ – Yargıtay’ın bozduğu Cumhuriyet Davası’nda mahkeme, 12 sanık için mahkumiyette direndi, Kadri Gürsel’in ise beraatine karar verildi. Kararı değerlendiren sanıklardan HDP milletvekili Ahmet Şık, mahkemenin Yargıtay kararına direnmesine dikkat çekerek, “Bu, iktidar için bir iç savaşın göstergelerinden biri” dedi ve ekledi: “Bunlar siyasi kararlar, emri siyaset vermiştir.”

Yargıtay’ın bozma kararının ardından eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin yeniden yargılandığı davada karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaası ve sanıkların savunmalarının alınmasının ardından kararını açıkladı.

Mahkeme, 12 sanığa verdiği mahkumiyet kararında direnirken, Kadri Gürsel’in beraatine hükmetti.

Dosya yeniden Yargıtay’a gidecek.

Ahmet Şık: Yargı üzerinden güç savaşı devam ediyor

Sanıklardan HDP milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık, kararı “emri siyaset vermiştir” sözleriyle değerlendirdi.

DW Türkçe’ye konuşan Şık’ın değerlendirmesi şöyle:

“Mahkemenin verdiği hüküm beni şaşırtmadı. Yargıtay’ın 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararı ile şu anki ilk derece mahkemesinin direnmesi bize yargı üzerinden güç savaşının devam ettiğine dair bir emareye işaret ediyor.
“Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Pelikan Çetesi diye kodlanan, Cumhurbaşkanının damadının da o grubu yönettiği iddia edilen grubun yargıdaki güç tahkimatının bir göstergesi. Bu iktidar için bir iç savaşın göstergelerinden biri bence.
“Türkiye yargısından hukuk normlarına uygun bir karar çıkacağı yönünde hiçbir zaman beklentim olmadı. Bunlar siyasi kararlardır. Emri siyaset vermiştir. Medya ve yargı mensupları da bu emre uyarak tetikçilik yapmışlardır.
“Emri verenler de dahil olmak üzere bu komploda görev alan herkesin yargı önüne çıkacağından eminim. Tek dileğim, kendilerinin gibi bir yargının eline düşmeyip evrensel hukuk normlarına göre hareket eden yargı mensuplarının ellerine düşmeleri.”

Yargıtay bozmuştu

Mahkemenin verdiği mahkumiyet kararı, Eylül ayında Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Mahkeme, eski kararında, Cumhuriyet gazetesi çalışanları ve eski çalışanlarına “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla 8 yıldan 2,5 yıla kadar değişen oranda hapis cezası vermişti;

Akın Atalay’ı 7 yıl 13 ay 15 gün, Mehmet Orhan Erinç’i 6 yıl 3 ay, Mehmet Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ı 7 yıl altışar ay, Bülent Utku’yu 4 yıl 6 ay, Aydın Engin’i 7 yıl 6 ay, Hikmet Aslan Çetinkaya’yı 6 yıl 3 ay, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik’i 3 yıl dokuzar ay ve Yusuf Emre İper’i 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etmişti.

Previous post
DTCF'de ülkücü saldırı: Bir öğrenciye cinsel saldırı tehdidi, bir öğrenci yaralı
Next post
Kolombiya'da sağcı hükümete karşı halk sokakta