Ana SayfaGüncelDBP kongresi: Yeni eşbaşkanlar seçildi, ‘ulusal birlik’ mesajı verildi

DBP kongresi: Yeni eşbaşkanlar seçildi, ‘ulusal birlik’ mesajı verildi

HABER MERKEZİ – 5. Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren Demokratik Bölgeler Partisi’nin yeni eş genel başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır oldu. Aydeniz “çizgimizden taviz vermeyeceğiz” derken, Bayındır ise “baskıya rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Ulusal birlik mesajının verildiği kongreden öne çıkanları derledik.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 5. Olağan Kongresi, Ankara’daki Dünya Ticaret Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kongrenin gerçekleştirildiği salonda Türkçe ve Kürtçe dillerinde ulusal birlik mesajlarının yer aldığı pankartlar asıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik kongreye katılan isimler arasında yer aldı.

Açılış konuşmasının ardından divan başkanlığına HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki seçildi.

Kısa bir konuşma yapan Tiryaki, “Tarihi ve zor bir dönemden geçiyoruz” dedi ve ekledi:

“Kürtler ya kimliksiz bir yüzyıl daha yaşayacak ya da bu tarihi haksızlığa son verecek. Emin olun bundan yüzyıl sonra bu günler Kürtler ve birlikte yaşadıkları halklar tarafından en önemli dönemeç olarak kabul edilecek. Bu tarihi sorumluğu ya yerine getireceğiz ya yerine getireceğiz.”

Tuncel: Yeni ve güçlü bir başlangıç yapma zamanı

Daha sonra Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, kongreye gönderdiği mektubu okundu.

Tuncel, “Yeni ve güçlü bir başlangıç yapmanın zamanıdır” diye belirtti.

“Toplumsal sorunların çözümü politik ve ahlaki toplumun geliştirilmesi kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin halkların ve inançların birlik dayanışma ve özgürlük mücadelesinin yükseltilmesi, ekolojik bir yaşamın mümkün kılınması için yeni ve güçlü bir başlangıç yapmanın zamanıdır.”

Tuncel’in mektubunun okunmasının ardından kongre DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın konuşası ile devam etti.

DBP kongresinin sloganının “Ulusal birlik ruhuyla özgürlüğe yürüyoruz” olduğunu hatırlatan Arslan, “Kürtlerin kazanımları hedef alınmaktadır. Kürt halkının özgürlük mücadelesini zaferle taçlanması sadece direnmekle olmamalıdır. Direnmek sadece başlangıçtır” dedi ve ekledi:

“Kürtler kendi arasında ulusal birliğini oluşturmadan mücadele yürütmeleri anlamlıdır ama kazanımlarımızı korumaya yetmemektedir.”

Buldan: Bu ülkenin barışa ihtiyacı var

Kongrede konuşma yapan isimlerden biri de HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan idi.

Buldan, “Bugün Sebahat Tuncel cezaevindeyse, cezaevinden buraya mektupla katılıyorsa, sevgili Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve binlerce yoldaşımız eğer bugün bu salonda değilse, bir kez daha oturup düşünmenin ve şapkamızı önümüze koymanın zamanı gelmiştir” dedi.

Ulusal birlik mesajı veren “Buldan, Kürt halkının bugün yapacağı bir şey daha var: Çok geç kalınmış olsa bile dünyanın neresinde olursa olsun Kürtlerin ulusal birliğini ilan etme zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Ülkenin barışa ihtiyacı olduğunu da vurgulayan Buldan, konuşamasını “Artık insanlarımızın ölmemesi ve annelerimizin ağlamaması için bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Bu elbette AKP ile gerçekleşecek değildir. AKP’yi göndereceğiz, barışımızı halklarımızla birlikte sağlayacağız. Ya kazanacağız ya kazanacağız” diyerek sonlandırdı.

Kongrede HDK, DTK, EMEP, ESP, Devrimci Parti ve KESK temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Yeni eşbaşkanlar belirlendi

Konuşmalar ve faaliyet raporlarının okunmasının ardından kongrede eş genel başkanlık seçimine geçildi.

Kongrede karşılarına başka aday çıkmayan Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, DBP’nin yeni eş genel başkanları oldu.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kürsüye çıkan yeni eşbaşkanlardan Aydeniz, “Direniş ve mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajı verdi.

Aydeniz, “Sizin bildiğiniz gibi AKP ve MHP işbirliği bizim halkımızın üzerindeki saldırılar sürüyor. İstiyorlar ki bizi kadınları duruşunu sindirmek istiyorlar. Ama biz halklarımız için çizgimizden taviz vermeyeceğiz” diye de ekledi.

DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, ulusal birliğin sağlanmasının da gerekli olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Diğer eşbaşkan Keskin Bayındır ise “Kürtlerin üzerinde büyük bir baskı var. Biz de buna göre mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“Yükümüzün ağır olduğunu biliyoruz. Bugün den itibaren arkadaşlarımızın bize bıraktığı bayrağı daha yükseğe taşıyacağız. Kürtlerin ulusal birlik hasreti var bunun için bizim omuzlarımızda büyük bir yük biniyor. Bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.”

Kongrede ayrıca DBP’nin Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu üyeleri de belirlendi.

  • Parti Meclisi Üyeleri: Bekir Karageçili, Celal Yoldaş, Cemile Turhanlı, Dilaver İnal, Emine Caynak, Emrah Koç, Eşref Yaşar, Fatih Pekediş, Fikriye Aytin, Gülşen Sincar, Hatice Kiye, İhsan Babaoğlu, Mehmet Şirin Tunç, Mesut Uçar, Murat Kan, Mustafa Işık, Nazım Kök, Safiye Akdağ, Veysi Gunti ve Zeynep Üren.
  • Parti Meclisi Yedek Üyeleri: Ejder Ekinci, Felek Erdem, Ferhat Akıncı, Leyla Bahatır, Mahmut Taşkıran, Medya Tağay, Mehmet Ergün, Mukadder Binici, Ramazan Dengiz, Serhat Çakmak, Şirin Altay, Tahir Özdemir, Vahdettin Kılıç, Yakup Demir ve Zeynep Örbacı.
  • Merkez Disiplik Kurulu Asil Üyeleri: Bağver Mızrak, Gazel Taş, Mahmut Kaygusuz, Mehmet Nuri Özmen, Muhterem Özgen, Nalan Gözen ve Sabahattin Dinç.
  • Merkez Disiplin Kurul Yedek Üyeleri: Kurtbeddin Kurt ve Rıdvan Aslan.

Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

Previous post
DER-MEZ: Bu coğrafyada travma sonrası stres bozukluğu münferit değil
Next post
Kılıçdaroğlu iş insanlarına seslendi: ‘Artık yeter’ demeyecek misiniz?