Ana SayfaGüncelDernekler Kanunu’nda değişiklik görüşmeleri: AKP ile CHP arasında “fişleme” tartışması

Dernekler Kanunu’nda değişiklik görüşmeleri: AKP ile CHP arasında “fişleme” tartışması

HABER MERKEZİ – Dernekler Kanunu’nda yapılması planlanan, dernek üyelerinin mülki idare amirliğine bildirilmesine yönelik düzenleme, iktidar ve muhalefet arasında “fişleme” tartışması başlattı. AKP’liler “Bunlar mahrem bilgiler değil” diyerek hukukun dışına çıkılmadıkça kişilerin hukukun koruması altında olduğunu savunuyor. CHP ise maddenin “toplu fişlemelere neden olacağını” söylüyor.

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülen 95 maddelik Torba Kanun Teklifi’nin 59’uncu ve 62’nci maddeleri ile 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nda değişiklik öngörülüyor.

Düzenleme; yönetim kurulu ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını bağlı bulundukları mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunlu hale getiriliyor.

Teklifin yasalaşması durumunda dernekler, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukları mülki idare amirliklerine bildirecek.

“Fişleme” tartışması

Değişiklik AKP ve CHP’liler arasında “fişleme” tartışması başlattı.

Madde için CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, “Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Bu madde, toplu fişlemelere neden olacak.” dedi.

AKP İstanbul Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun ise “Bunlar mahrem bilgiler değil. Abdestinden şüphe etmeyen biri niye bundan gocunsun” ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı AKP Maraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise hukukun dışına çıkılmadıkça kişilerin hukukun koruması altında olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da dernek üyelerinin bildirilmesine yönelik düzenlemenin ise dernek üyeliği konusunda caydırıcı etki yaratacağını ifade etti.

Kaboğlu, bu maddenin çıkarılacağı umudunu taşıdığını da söyledi.

Previous post
Asya Pasifik Film Ödülleri'nde kazananlar belli oldu
Next post
1950’li yıllar İstanbul’undan kadın hikâyeleri