Ana SayfaManşetDilar Dirik: Rojava’yla dayanışma eylemleri yeni bir tür enternasyonalizm

Dilar Dirik: Rojava’yla dayanışma eylemleri yeni bir tür enternasyonalizm

HABER MERKEZİ – Aktivist ve akademisyen Dilar Dirik, Türkiye’nin operasyonu ile görünür olan Rojava’yla dayanışma eylemlerine ve yine protestolarla kendini gösteren uluslararası desteğe dikkat çekerek, bu desteği ‘yeni bir tür enternasyonalizm’ olarak nitelendirdi.


Haber: Cengizhan Kaptan


Aktivist ve akademisyen Dilar Dirik, özellikle Kuzeydoğu Suriye’ye dönük Türkiye’nin operasyonu ile beraber kendini gösteren Rojava’yla dayanışma eylemlerinin anlam ve önemine dair değerlendirmede bulundu.

Dirik, Avrupa’daki sosyal ekoloji kurumu Trise’nin (Uluslararası Sosyal Ekoloji Enstitüsü) beşinci uluslararası konferansında konuya dair açıklamalarda bulundu.

Cambridge, İngiltere’den Skype üzerinden konuşan Dirik, Atina’da hitap ettiği kitleye ilkin, Kürt güçlerinin ABD’yle olan ittifakını değerlendirdi.

Dirik, bu ittifakın; kadınları köleleştirmesi, Ezidileri katletmesi ve diğer istismarlarıyla bilinen IŞİD’e karşı yapılan ‘taktik bir cevap’ olduğunu ve bunun ‘jeostratejik bir ittifak’ ile karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

“Yeni bir tür enternasyonalizm”

Ardından uluslararası destek ve düzenlenen gösterilere dikkat çeken Dirik, bunun ‘yeni bir tür enternasyonalizm’ olduğunu ve Sovyet döneminin ağırlıklı olarak devlet merkezli enternasyonalizminden kayda değer biçimde ayrıldığını ileri sürdü.

Ona göre mevcut hareket, geleneksel dayanışma sınırlarının ötesine geçti.

Dirik, “Bu (mücadeleler), kendi kaderini tayin hakkı, demokratik özgelişim ve tüm halkların kendilerini devlet ve ataerkilliğin sınırlarının ötesinde tanımlama yetenekleri ile ilgilidir” dedi.

Dirik ayrıca uluslararası destek hareketinin “Abdullah Öcalan’ın modernitenin demokratik ve otoriter yönleri arasındaki gerilimlerin önemini belirtmesi ışığında, kadınların, gençlerin, sanatçıların, yerli halkların ve tarihsel planda marjinalleştirilen diğer unsurların rolünü vurguladığını” belirtti.

Dayanışma ve protestolar

Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı operasyon dünyanın birçok yerinde protesto edildi.

Protestolar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Amerika’dan Uzak Doğu’ya dek uzandı.

Yapılan eylemlerde uluslararası güçlerden Türkiye’nin operasyonuna karşı harekete geçme çağrısı yapılırken, öne çıkan slogan ise “Rojava yalnız değildir” oldu.

Protestoların yanı sıra çok sayıda yazar, akademisyen ve sanatçı da operasyon boyunca dayanışma mesajları paylaştı.


Toplumsal Ekoloji Enstitüsü (Institute for Social Ecology – ISE) Yönetim Kurulu ve fakülte üyesi Brian Toker’ın aktardığı Dilar Dirik’in sunumuna buradan da bakabilirsiniz.
Previous post
İki ilde ev baskınları: Aralarında HDP'lilerin de olduğu altı kadın gözaltında
Next post
Emin Alper imzalı polisiye dizi “Alef”ten ilk görseller