Ana SayfaGüncelDin Kültürü dersi verdiği için hedef gösterilen Hıristiyan öğretmen açığa alındı

Din Kültürü dersi verdiği için hedef gösterilen Hıristiyan öğretmen açığa alındı

HABER MERKEZİ – Aydın’da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi veren öğretmen Hıristiyan olduğu için hedef gösterildi, akabinde bakanlık öğretmeni açığa aldı. Oysa söz konusu dersi verecek öğretmenlerin Müslüman olması şartı yok. Müfredat da ilgili dersin ‘herhangi bir dini inancı anlatmadığını, sadece ahlak bilgileri ve din kültürü hakkında bilgiler içerdiğini’ söylüyor. Konu Meclis gündemine de taşındı.

Aydın Kuşadası’ndaki Hasan Fatma Önal Anadolu Lisesi’nde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine giren öğretmen hedef gösterildikten sonra açığa alındı.

Öğretmenin hedef gösterilme nedeni ise Hıristiyan olması.

Milli Gazete “Din dersine Hıristiyan öğretmen” başlıklı haberi ile öğretmen Esma B. K.’yı hedef alırken, harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı okula müfettiş gönderdi.

Müfettişler soruşturma başlattı ve Hıristiyan Haber’in aktardığına göre öğretmen B.K. bakanlıkça açığa alındı.

Nasıl hedef gösterildi?

Milli Gazete söz konusu haberinde öğretmeni “misyonerlik faaliyeti yürütmekle” suçlamış, bakanlığı harekete geçmeye çağırmıştı.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine Hıristiyan bir öğretmenin girmesini suç gibi yansıtan gazete, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bazı yetkililer ile görüştüğünü ve öğretmenle alakalı gerekli adımların atılacağı yönünde bilgi edindiğini duyurmuştu.

Gazete Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini verecek öğretmenlerin Müslüman olması gerektiğini savunmuştu.

Öğretmen dava açmaya hazırlanıyor

Linç kampanyasının mağduru olan öğretmen B.K., avukatı aracılığıyla kendisini hedef gösteren medya kuruluşları hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

Konu Meclis gündeminde

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik ise konuyu Meclis’in gündemine taşıdı.

Çelik, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a öğretmen hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını, eğer yapıldıysa bunun hangi gerekçe ile yapıldığını sordu.

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmenlerinin Müslüman olması zorunlu mudur?” diye de soran HDP’li vekil, şu sorulara da yanıt istedi:

  • Türkiye’de görev yapan öğretmenlerin Müslüman olma zorunluluğu var mıdır?
  • Son 5 yıl içerisinde misyonerlik faaliyeti yaptığı iddiasıyla görevden alınan öğretmen var mıdır?
  • Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne öğretmen hakkında kaç tane ihbar gelmiştir?
  • Öğretmeni dini inancı nedeniyle hedef haline getiren ve nefret söylemi kullanan Şuurlu Öğretmenler Derneği hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mudur?

Müfredat ne diyor?

Daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılmasıyla ilgili başvurularda Milli Eğitim Bakanlığı “bu dersin herhangi bir dini inancı anlatmadığı, ahlak bilgileri ve din kültürü hakkında bilgiler içerdiği” savunması yapmıştı.

Bakanlık tarafından yapılan müfredat değişiklikleriyle de bu savunmayı destekleyecek düzenlemeler yürürlüğe konmuş; belli bir dini öven veya propagandasını yapan ifadeler müfredattan ve ders kitaplarından ayıklanmıştı.

Yani Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin “öğrencilerin dinini öğrenmesi için” müfredata konulduğu yönünde bir kaide yok.

Öte yandan öğretmenlik şartları arasında da “Müslüman olma” koşulu yer almıyor.

“Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları” kitapçığından ekran alıntısı

Öyle ki Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından Tebliğler Dergisi’nin Ocak 2018’de 2724 numaralı sayısında yayınlanan çizelgede, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği için ilgili fakültelerden mezun olmanın yeterli olduğu belirtiliyor.

Yani herhangi bir inanca mensup veya inançsız birinin öğrencilere Ahlak Bilgisi ve Din Kültürü dersi vermesinde kanunen bir engel bulunmuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt şairden sanat dünyasına itiraz: "Kürtçe can çekişiyor, haberiniz var mı?"
Sonraki Haber
Erdoğan'dan 'mektup' açıklaması: 13 Kasım'da Trump'a takdim edeceğim