Ana SayfaManşetDünyanın ilk vajina müzesi kapılarını açtı

Dünyanın ilk vajina müzesi kapılarını açtı

HABER MERKEZİ – Dünyanın ilk vajina müzesi, Londra’de açıldı. Müzede, tabularla mücadele etmek amaçlanıyor.

Dünyanın ilk vajina müzesi, Britanya’nın Londra kentinde bulunan Camden Town semtinde kapılarını açtı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre müzede, kadın cinsel organıyla ilgili insanları aydınlatma ve tabularla mücadele etmek hedefleniyor.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te bir penis müzesi olduğunu hatırlatan müzenin kurucusu Florence Schechter, “Bir penis müzesi olduğunu ama buna karşılık bir vajina müzesi olmadığını fark ettim. O yüzden de bunu yaptım” diyor.

Schechter, birçok kadının cinsel organları nedeniyle utanç yaşadığını belirtiyor.

Bir ankete göre Britanya’da kadınların dörtte birinin rahim ağzı kanserini tespit için yapılan smear testini rahatsız edici olduğu için yaptırmadığını kaydeden Schechter, “İnsanlar kelimenin tam anlamıyla utanmaktan ölüyor” ifadelerini kullanıyor.

Vajinaya dair mitler

Müzede ziyaretçiler, vajinayla ilgili ne ölçüde bilgili olduklarını burada bulunan anketi çözerek öğrenebiliyor.

Müzede “Tampon kullanan bekaretini de kaybeder”, “Klitorisin yerini bulmak imkansızdır” gibi vajinayla ilgili çeşitli mitler de ele alınıyor.

ABD’de 1950 ve 1960’larda popüler olan seks sonrası Coca Cola ile duş almanın hamileliği önlediği miti de müzede yer verilenlerden.

Müzenin hijyenle ilgili kısmında ‘bekaret sabunu’ ya da vajina gerginleştirici kremler gibi çeşitli ürünler sergileniyor.

Müzenin küratörlerinden Sarah Creed bu tarz ürünlerin “insanların sahip oldukları vajinanın yeterince iyi olmadığı algısını” güçlendirdiğini belirtiyor.

Regl döneminde gerçekleşen kanamanın da kadınların kendilerine ilişkin olumsuz bir algı yarattığını söyleyen Creed, kadınların bu dönemlerinde ‘temiz’ olmadıklarının yaygın bir inanış olduğunu söylüyor.

Müzede yer alan kırmızı pullarla kaplı tampon heykeli bu inanışa karşı bir eser olarak ziyaretçileri karşılıyor.

‘Toplumsal dönüşümün parçasıyız’

Küratör Creedd, duvara asılan vajina sıvılarından sararmış kilota dair ise “Bu benim rengi sararmış iç çamaşırım. Bunun sorun olmadığını size göstermek için çerçeveledim. Üzgünüm anne!” diyor.

Müzenin kurucusu Schechter kadın cinselliği konusunda son yıllarda açık fikirliliğin gittikçe arttığını belirtiyor.

Müzenin açılışı öncesinde düzenledikleri sergileri 2 ile 98 yaş aralığında her çeşit insanın ziyaret ettiğini belirten Schechter “Sanıyorum şu anda büyük bir toplumsal dönüşüm yaşıyoruz ve biz de onun bir parçasıyız” diye konuşuyor.

Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müzenin mağazasında “Yaşasın Vulva” yazılı kartpostallar ya da kadın cinsel organı şeklinde küpeler satın almak mümkün.




Önceki Haber
"Sin City" şimdi de televizyona uyarlanıyor
Sonraki Haber
Avukat kadına cinsiyetçi ifadeler kullanan hakim göreve iade edildi