Ana SayfaGüncelDuruşma öncesi aydınlardan da Fikret Başkaya’ya destek

Duruşma öncesi aydınlardan da Fikret Başkaya’ya destek

HABER MERKEZİ – 22 Kasım’da Ankara’da görülecek duruşması öncesinde yazar ve akademisyen Fikret Başkaya’ya aralarında İsmail Beşikçi, Hasan Cemal, Baskın Oran ve Korkut Boratav’ın da olduğu 24 isim destek verdi. Daha önce de PEN ve Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişim Örgütü’nden de destek gelmişti.

Yazar ve akademisyen Fikret Başkaya hakkında, 7 Kasım 2016 tarihinde ozguruniversite.org sayfasında yayınlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı ve ev aramasında bulunan fotoğraflar ile köşe yazıları delil gösterilerek, “örgüt propagandası” yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı.

Davanın duruşması 22 Kasım’da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

“Herkes kendini yargı önünde bulabiliyor”

Duruşma öncesi Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, düzenledikleri basın toplantısıyla Başkaya’ya destek verdi.

24 ismin imzasının bulunduğu açıklamayı Baskın Oran yaptı.

“Cumhurbaşkanının görüşlerini onaylamayan, hükümetin tasarruflarını eleştiren aydınlar, akademisyenler, yazarlar, çizerler, gazeteciler, hatta sosyal medyada muhalif görüşler dile getiren, paylaşan, ‘beğenen’ ortaokul öğrencileri, büyükanneler, dedeler, TV ekranlarında itirazlarını dile getiren esnaf, işçiler bir anda kendilerini yargı önünde bulabiliyor.
“İktidara karşı en küçük bir ifade, silahlı timlerin ev baskınları, sabaha karşı yaka-paça gözaltına alınma, tutuklanma ve sonu belirsiz bir yargılama süreci ile karşılaşıyor. ‘Dokunulmazlık’ zırhıyla donatılmış milletvekillerinin dahi bu kovuşturmalardan bağışık olmadığını gördük.
“Doğrudur, pek az iktidar sahibi bu gerçeğin bilinciyle davranır. Bu nedenledir ki, entelektüellerin, yazarların, bilim insanlarının ve genel olarak muhaliflerin görüşlerini herhangi bir ‘kaza-belaya uğramadan’ dile getirmelerini sağlamak, bağımsız yargının görevidir.
“Gerçek anlamıyla ‘bağımsız’, yani iktidarların ‘sopa’sı olarak davranmama tutumundaki yargı, eleştirilerini dile getirenleri, yani Anayasa güvencesi altındaki düşünce ve ifade özgürlüklerini kullananları değil, aksine, bu özgürlüğü kısıtlamaya kalkışanları kovuşturmalıdır!”

Başkaya: Bu rejim iflah olmaz

Baskın Oran’ın ardından konuşan Fikret Başkaya ise “bu rejim iflah olmaz” dedi.

“Burada bizim yaşadıklarımıza bakarak Türkiye’de fikir özgürlüğünün demokrasi sicili hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kutsal devleti savunan bağnaz bir terminoloji var. Suçlamak için kanuna ihtiyaç yok.
“Bu rejim iflah olmaz bir rejim; esneme yetisi yok. Onlar bizi cezalandırmaya devam edecek, biz de doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz.”

İmzacılar

Akın Birdal, Alaeddin Şenel, Baskın Oran, Cengiz Gündoğdu, Doğan Özgüden, E .Ahmet Tonak, Ercan Kanar, Erdoğan Aydın, Erol Özkoray, Eşber Yağmurdereli, Filiz Kerestecioğlu, Gün Zileli, Hasan Cemal, İnci Tuğsavul, İsmail Beşikçi, İzzettin Önder, Kadir Cangızbay, Korkut Boratav, Ragıp Zarakolu, Sibel Özbudun, Şanar Yurdatapan, Taner Timur, Temel Demirer, Yücel Demirer.

PEN ve IFEX de destek vermişti

12 Kasım’da dünya çapında 100 ülkeden 150 yazar kuruluşunun üyesi olduğu Uluslararası PEN, yayınladığı bir bildiri ile Fikret Başkaya’ya destek vermişti.

Duruşma öncesi merkezi Kanada’nın Toronto kentinde bulunan IFEX’in (International Freedom of Expression Exchange–Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişim Örgütü) Başkaya için düzenlediği kampanyaya 19 ülkesinden destek gelmişti.

Uluslararası çatı örgütü IFEX’in açtığı kampanyaya 23 basın ve özgürlük kurumu katılırken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kısa bir mesaj yollayarak Başkaya’ya yöneltilen baskının sona erdirilmesini istemişti.

Fikret Başkaya hakkında

1940 Denizli doğumlu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat ve maliye bölümlerini bitirdi. Paris ve Poitiers üniversitelerinde doktora öğrenimini tamamladı.

Yurtdışında bulunduğu süre boyunca; azgelişmişlik, emperyalizm ve kapitalizmden sosyalizme geçiş sorunları üzerine birçok araştırma yaptı.

Türkiye’ye döndükten sonra zorunlu askerlik yaptığı Yedek Subay Okulu’nda “sakıncalı er” sayılarak Erzurum’un Oltu ilçesine sürgün edildi.

Askerlik sonrası değişik kuruluşlarda araştırmacı olarak çalıştı. Bir süre Sosyal Hizmetler Akademisi’nde iktisat dersleri verdi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi iktisat bölümü öğretim üyesi iken Paradigmanın İflası adlı kitabından ötürü Terörle Mücadele Yasası’na muhalefetten 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Haymana Kapalı Cezaevi’nde yattı.

2004’te, 1994 yılında Gündem gazetesinde yayımlanan ve hiçbir adli işleme konu olmayan makalelerine Akıntıya Karşı Yazılar adlı kitabında yer veren Başkaya için, “devletin manevi şahsiyetine hakaret ettiği” gerekçesiyle üç yıl hapsi istendi.

2005’te Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Başkaya’nın ‘eleştiri sınırları içinde kaldığı’na hükmedilerek hakkında beraat kararı verildi.

2006’da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başkaya’nın Paradigmanın İflası adlı kitabına sesli kitap projesinde yer verdi.

77 yaşındaki Başkaya, 2007’den bu yana kurucusu olduğu Özgür Üniversite’de ders veriyor.


Bu haberde bianet’ten yararlandık.

Duruşma öncesi Fikret Başkaya’ya 19 ülkeden destek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bolivya'da protestolar: Hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi
Sonraki Haber
Tahrip edilmişti: Dipsiz Göl Doğal Sit Alanı ilan edilecek