Ana SayfaÇalışma YaşamıEğitim Sen anketi: Öğretmenlerin satın alma gücü azaldı, borçları arttı

Eğitim Sen anketi: Öğretmenlerin satın alma gücü azaldı, borçları arttı

HABER MERKEZİ – Eğitim Sen’in 4 bin 657 öğretmen ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 97’sinin son bir yıl içerisinde satın alma gücü azalırken, yüzde 78’inin de borçları arttı. Öğretmenlerin yüzde 94’ü ücretli, kadrolu ve sözleşmeli istihdamın mesleklerinin geleceğini tehdit ettiğini düşünüyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı İçin 23 Kasım’da Ankara’ya” diyerek başlattığı kampanya çerçevesinde 24 Ekim 2019-15 Kasım 2019 tarihleri arasında yaptığı “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi”nin sonuçlarını açıkladı.

4 bin 657 öğretmen katıldığı ankete göre, öğretmenler son bir yılda mali ve özlük hak kaybına uğradı.

Öğretmenlerin yüzde 97’si son bir yıl içerisinde satın alma gücünün azaldığını, yüzde 78’i de borçlarının arttığını ifade etti.

Eğitim Sen’in açıkladığı ankete göre öğretmenlerin;

  • Yüzde 97’si son bir yıl içerisinde satın alma gücünün azaldığını,
  • Yüzde 78’i son bir yıl içerisinde borçlarının arttığını,
  • Yüzde 69’u ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi aldığında mesleğini bırakabileceğini,
  • Yüzde 64’ü kendisini iş yerinde değerli hissetmiyor,
  • Yüzde 93’ü 2019 toplu sözleşme sürecinde yetkili sendikanın ekonomik, özlük ve sosyal haklarını yeterince korumadığını,
  • Yüzde 94’ü ücretli/kadrolu/sözleşmeli biçiminde çalıştırılmayı, mesleklerinin geleceğini tehdit ettiğini,
  • Yüzde 90’ı Milli Eğitim Bakanlığının sorunları çözmek için ürettiği politikaların gerçekçi olmadığını kaydediyor,
  • Yüzde 92’si mülakat ile öğretmen alımının eşit, adil, geçerli ve yansız bir yöntem olduğu iddiasına katılmıyor,
  • Yüzde 87’si MEB ile çeşitli vakıf ve derneklerin yürüttüğü protokolleri doğru bulmuyor,
  • Yüzde 74’ü eğitimde cinsiyet eşitliğinin sağlandığını düşünmüyor. Yüzde 84’ü okullardaki şiddet vakaları nedeniyle iş yerinde kendini güvende hissetmiyor.

“Gelirim emeğimin karşılığı değil”

Ankette, “Aldığınız maaşın yaptığınız işin karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna “Hiç karşılamıyor” yanıtını verenlerin oranının yüzde 58, “Kısmen karşılıyor” yanıtını verenlerin oranı yüzde 39 olduğu görüldü.

Ankete katılan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 97’si ise “Gelirim emeğimin karşılığı değil” dedi.

Mesleklerinin geleceğini tehdit altında

Ankete göre, satın alma gücünün düşüşüyle birlikte öğretmenlerin son bir yıldaki borçluluk düzeylerinde de önemli bir artış yaşandı.

“Son bir yıl içerisinde borçluluk düzeyinizde nasıl bir değişim oldu?” sorusuna ankete katılan öğretmenelerin yüzde 78’si “Borcum arttı” yanıtını verirken, yüzde 19’u borcunun değişmediğini, yüzde 2’si ise “borcunun azaldığını” belirtti.

2018 yılında gerçekleştirilen ankete paralel olarak bu yıl gerçekleştirilen ankette öğretmenlerin yüzde 94’ü ücretli, kadrolu ve sözleşmeli istihdamın mesleklerinin geleceğini tehdit ettiğini düşünüyor.

Talepler

Raporda talepler ise şöyle sıralandı:

  • Tüm öğrencilerin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitimden yararlanması sağlanmalı, öğretmenlerin ekonomik kayıplarını karşılayacak bütçe planlaması yapılmalı.
  • Yargı kararları uygulanmalı; Diyanet, dini vakıf ve dernekler ile yapılan protokoller sonlandırılmalı.
  • Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün ‘özerk’ yapısına son verilmeli.
  • Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalışma biçimlerine; mülakat uygulamalarına son verilmeli.
  • Öğretmen açığı kadar atama acilen yapılmalı.
  • Öğretmenlerin statüsü, çalışma koşulları, hakları, işe alım ve istihdam biçimine kadar her konuda öğretmenlerin söz ve karar hakkı gözetilmeli.
  • Öğretmenleri başarılı, başarısız olarak ayrıştıran, okul müdürlerinin performans denetimine tabi bırakan ‘2019 Yılı Öğretmenler Günü Genelgesi’ geri çekilmeli.

Ankara’da miting düzenlendi

Öte yandan Eğitim Sen “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı” sloganıyla Ankara Tandoğan Meydanı’nda bir de miting düzenledi.

Mitinge, Türkiye’nin dört bir yanından eğitim emekçileri, milletvekilleri, çeşitli parti ve sendika temsilcileri ile barış akademisyenleri katıldı.

Mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, güvencesiz çalışmak zorunda bırakılan eğitim emekçileri için Ankara’da olduklarını ifade ederek, bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama yapılmamasını maliyete bağladığını belirtti.

Öğrencilerin eğitim hakkının maliyetle ölçülemeyeceğini dile getiren Aydoğan, “O bütçe eğitim ve bilim emekçilerinin öğrencilerin bütçesi. Bütçeden ‘hakkımız olanı alacağız’ demek için buradayız” diye konuştu.


Eğitim Sen’in yaptığı anket raporunun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Berlin'den Ankara'ya tutuklu avukat tepkisi: Anlam veremiyoruz
Sonraki Haber
“İnsanca yaşamak istiyoruz” mitingi 8 Aralık'ta