Ana SayfaGüncelEmniyet’ten mahkeme kararına karşı açıklama: Bekçi kimlik sorabilir

Emniyet’ten mahkeme kararına karşı açıklama: Bekçi kimlik sorabilir

HABER MERKEZİ – İzmir’de mahkemenin “Bekçi kimlik soramaz” kararına karşı açıklama yapan Emniyet, “Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var” dedi.

Mahkemenin ‘bekçilerin kimlik sorma ve kaba üst araması yetkisi olmadığı’ kararının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) karşı açıklama geldi.

İzmir 35’inci Asliye Mahkemesi, bir darp davasının kararında, bekçilerin kimlik sorma ve kaba üst araması yetkisi olmadığını kaydetmişti.

Emniyet ise mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkisinin bulunduğunu bildirdi.

Mahkeme kararı üzerine yazılı açıklama yayınlayan Emniyet, kararın yalnızca yargılama konusu olan olaya ilişkin olduğunu dile getirdi:

“Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri İle İlgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğin 16’nci maddesindeki ‘Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar’ hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur”

Ne olmuştu?

İzmir’de bir parkta bekçiler ve iki genç arasındaki geçtiğimiz aylarda yaşanan gerilim, mahalle bekçilerinin yetkileri konusunu tartışmaya açmıştı.

İzmir 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi, mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nu hatırlatmıştı.

Yapılan ilk kimlik kontrolünün ardından iki gence tekrar GBT yapmak isteyen bekçilerin, bu hareketle ‘vatandaşı tahrik ettiğini’ belirten mahkeme, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” demişti.

Bekçilerle yaşanan tartışmada, bekçilere hakaret eden gençlere ceza verilmemişti.

Mahkeme bu kararı ise, “Bekçilerin görev sınırlarını aşmaları, kimlik sorma haklarının olmaması ve vatandaşı zorlamalarından dolayı hakaret suçundan işlem yapılmamıştır” cümleleriyle gerekçelendirmişti.

Previous post
Bir anti-filozof olarak Nietzsche – Alper Bakım
Next post
10 Ekim Katliamı: Emniyet'e bilgi gitmiş, savcılık delil dosyalarını saklamış