Ana SayfaÇalışma YaşamıEmsal karar: İş cinayeti davasında firma sahiplerine hapis cezası

Emsal karar: İş cinayeti davasında firma sahiplerine hapis cezası

HABER MERKEZİ – Bursa’da Erkan Uraz isimli işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin şirkete açılan davada mahkeme, aynı şirketin, başka inşaatlarında da 2 ayrı iş cinayetinin yaşanmasını dikkate alarak, firma sahibi üç sanığı ‘bilinçli taksirden’ 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdı.

Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki işçi Erkan Uraz, 2017 yılının Aralık ayında çalıştığı inşaatın 9. katından düşerek yaşamını yitirdi.

Uraz ailesinin şikayeti üzerine söz konusu inşaat firmasının sahipleri hakkında, Bursa 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 2 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davanın karar duruşması Bursa 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

DHA’nın haberine göre duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar Muharrem G., Osman U. ve Ümitcan T. suçlamaları kabul etmedi.

‘Başka iş cinayetleri de yaşandı’

İşçinin ailesinin avukatları Ercan Kılıç ve Osman Orhan ise aynı firmanın başka inşaatlarında da iş cinayetlerinin yaşandığını ifade etti.

“Bizim bildiğimiz bu şekilde farklı tarihlerde gerçekleşen ve farklı davalara konu olmuş 3 ölümlü olay meydana gelmiştir. Sanıklar ve sanıkların yetkili oldukları şirketlerin ağır derecede kusurlu oldukları bilirkişi raporlarıyla sabit olmuştur. Bu ölümler, sanıkların ve şirketlerinin ağır derecedeki kusurları ve ihmaller zinciri nedeniyle devam etmiştir.
Bu ihmaller zinciri en son genç yaştaki Erkan Uraz’ın hayatına mal olmuştur. Mahkemelerin benzer olaylara ilişkin verdiği kararlar genellikle ‘ertelemeli hapis cezaları veyahut para cezaları’ şeklinde olduğundan verilen kararlar maalesef ihmalkar işverenler yönünden etkili ve caydırıcı değildir.”

Avukatlar, “Adaletin tesisi adına şirket yetkilisi olan sanıkların taksirle değil bilinçli taksir kapsamında üst sınırdan cezalandırılması, doğrudan hapsi gerektiren ceza verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Hapis cezası

Mahkeme, ‘taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan yargılanan sanıkları, ‘suç konusunun önem ve değer ile sanıkların taksire dayanan kusurlarının ağırlığını’ dikkate alarak, 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdı.

Cezalar ertelenmezken, sanıklar Bursa Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı onaması halinde cezaevine girecek.

Karar sonrası açıklama yapan avukatlar Kılıç ile Orhan, kararın isabetli, önemli ve benzer olaylar yönünden de emsal nitelikte olacağını belirtti.

Previous post
"Eğer ulusal birlik kurulmazsa Kürtler bir yüzyıl daha kaybedecek"
Next post
AEK, 'asker selamı' veren hentbolcu Yunus Özmusul'un sözleşmesini feshetti