Ana SayfaGüncelErdoğan: Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değil

Erdoğan: Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değil

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, “Biz bunların bağırmalarıyla oradan bu gemilerimizi çekmeyiz” dedi. Erdoğan ayrıca, hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün olmadığını sözlerine ekledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Edirne’nin İpsala ilçesinde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) ‘Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında Doğu Akdeniz’deki gerilime de değinen Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) hedefine gelmesine ilişkin şunları söyledi:

“Özellikle Doğu Akdeniz’de bulunan hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda birileri hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalışıyor. Adaletli paylaşım imkanı varken tehdit diline ve şantaj politikalarına başvuruluyor.
“Oysa hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Emrivakilerle netice alınamayacağı artık idrak edilmelidir. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla kimse bir yere varamaz.”

Türkiye’nin şu anda Fatih ve Yavuz isimli iki sondaj gemisi ile iki sismik araştırma gemisinin bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, “Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan bu gemilerimizi çekmeyiz. Orada görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler” dedi.

Gemilerin güvenliğinin ise Deniz Kuvvetleri tarafından sağlandığını belirten Erdoğan, sondaj faaliyetlerinin kısa sürede meyve vereceğine inandığını söyledi.

Erdoğan ayrıca Doğu Akdeniz’deki tüm taraflara ‘samimi bir çağrıda’ bulunduğunu belirterek, “Gelin enerjiyi bir çatışma aracı yerine işbirliği zeminine dönüştürelim. Diplomasinin imkanlarını kullanmak varken, bölgeye yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyin” diye konuştu.

Neler oluyor?

Kasım ayının başında AB Konseyi, AB Dışişleri Bakanları’nın Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Yaptırım uygulanmasına ilişkin çerçeve belgenin onaylandığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yaşa dışı sondaj faaliyetlerine cevap olarak uygulanması planlanan kısıtlayıcı tedbirler için bir çerçeve belge kabul edildi” deniliyor.

Buna karşın Ankara’dan gelen açıklamada “Faaliyetlerimiz aynı şekilde devam edeceği” vurgulanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da karara sert tepki göstererek “Kapılar açılır, DEAŞ’lılar  (IŞİD) gönderilir sonra siz başınızın çaresine bakın. Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye kalkmayın” tehdidinde bulunmuştu.

Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Kuzey Kıbrıs’ın 36’ncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerine devam ettiklerini söylemişti.

Güney Kıbrıs yönetimi, doğalgaz arama ruhsatı verdikleri bölgelerde Türkiye’ye ait gemilerin sondaj faaliyetlerinde bulunmasını Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve bölgede gerginliği artırdığını savunuyor.

Ankara ise sondaj faaliyetlerinin kendi kıta sahanlığında yaptığını iddia ediyor.

Previous post
Bitlis’te askeri aracın çarptığı kamyonun sürücüsü yaşamını yitirdi
Next post
Diyarbakır dahil beş il için kuvvetli yağış uyarısı