Ana SayfaÇalışma YaşamıErdoğan işsizliği ‘iş arayanların artmasına’ bağladı, uzmanlara göre asıl neden işten çıkarmalar

Erdoğan işsizliği ‘iş arayanların artmasına’ bağladı, uzmanlara göre asıl neden işten çıkarmalar

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan işsizlik oranına ilişkin açıklamasında, “Bunun sebebi bizim istihdam oluşturamamış olmamız değil, iş gücüne katılım oranının eskisine göre fevkalade yükselmiş olmasıdır” dedi. Genç İşsizler Platformu ise Erdoğan’ın açıklamasına “İşsizlik oranındaki artış yalnızca iş gücü artışından değil; daha çok özel sektördeki işten çıkarmalardan kaynaklanmıştır” sözleriyle yanıt verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te partisinin grup toplantısında istihdam ve işsizlik konularında açıklamalarda bulundu.

“İş, iş denilerek istihdam artmıyor” diyen Erdoğan, artan işsizlik oranını iş arayanların artmış olmasına bağladı.

“AK Parti döneminde istihdamın yaklaşık 9 milyon kişi artmasına rağmen işsizlik oranımız yüzde 14 gibi yüksek bir seviyededir. Bu yüksek işsizlik oranının geçtiğimiz yıl yaşadığımız ekonomik saldırının yol açtığı sıkıntıların ötesinde sebepleri var.
“Eskiden ülkemizde çalışma çağına gelen nüfusun bir kısmı iş aramadığı veya aile işinde çalıştığı için istihdam istatistiklerine girmiyordu. Şimdi eğitim düzeyinin yükselmiş olmasının etkisiyle çalışma çağına gelen hemen her kadın ve erkek vatandaşımız iş arıyor.
“2002 yılına göre 2018’e kadar olan dönemde iş gücüne katılma oranında 3,6 puanlık bir artış yaşandı. Bu oran kadınlarda 6,3 puanı buluyor. Toplam istihdam oranındaki artış 3 puanı bulmasına rağmen, iş gücüne katılımdaki bu yükseliş sebebiyle işsizlik rakamlarımız nispeten yüksek çıkıyor.
“Bunun sebebi bizim istihdam oluşturamamış olmamız değil, mesele iş gücüne katılım oranının eskisine göre fevkalade yükselmiş olmasıdır.”

Genç İşsizler Platformu

Erdoğan’ın bu açıklamasına Genç İşsizler Platformu bir açıklama ile “itiraz” etti.

Platform açıklamasında 2017 yılı son çeyreği itibarıyla özel sektör istihdamının 25,1 milyon kişi olduğu, 2019’un 2. çeyreğinde bu rakamın 23,4 milyon kişiye düştüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, “Dolayısıyla işsizlik oranındaki artış yalnızca iş gücü artışından değil; daha çok özel sektördeki işten çıkarmalardan kaynaklanmıştır” denildi.

Türkiye’de işsizlik

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayında işsizlik oranı 2.9 puanlık artış ile yüzde 14 seviyesine yükselirken, işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi arttı.

İstihdamdaki düşüş sürerken, genç işsizlik oranı da rekor seviyede. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6.6 puanlık artış ile yüzde 27,4.

Rekor seviyeye yükselen genç işsizlik oranı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 20,7 idi.

Previous post
Nükleer bakışlı Kürtler kimi öldürdü?
Next post
AİHM’den 'cenazeye katılmak suç değil' kararı: Türkiye mahkum edildi