Ana SayfaGüncelErdoğan’dan EYT açıklaması: Seçimi kaybetsek de yokum

Erdoğan’dan EYT açıklaması: Seçimi kaybetsek de yokum

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar için bir düzenleme olmayacağını ifade etti: “Beni bu yola teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçimi kaybetsek de yokum.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı kampüsünde düzenlenen, Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için bir düzenleme olmayacağını söyledi.

 “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın.”

Emekli olmanın ardından ikinci iş aranacağını, böylece işsizliğin yükselteceğini belirterek bunun kötü bir hesap olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler” dedi ve ekledi:

“Biz bunu politik hesaplarla yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum… Beni bu yola teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçimi kaybetsek de yokum.
“İskandinav ülkelerinin hepsi erken emeklilik sistemiyle battı. Herkes vaktinde emekli olmalı. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor.”

EYT hakkında

8 Eylül 1999 gününe kadar emeklilik için iki şart yerine getirilmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.

Ancak 8 Eylül 1999’da DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun yasallaştırıldı.

Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi.

8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi.

Emeklilikte yaşa takılanların ana talebi, 1999’da yapılan bu değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesi. Yani 1999’dan önce çalışmaya başlayanların prim gün sayılarını doldurduğunda emekli olabilmeleri.

Bunun için, ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurdular. Birçok yerde miting ve eylem düzenlediler.

Previous post
HDP yönetimindeki dört belediyeye daha kayyum, sayı 24'e yükseldi
Next post
Yıldız Kenter yoğun bakıma alındı