Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘mektup’ açıklaması: 13 Kasım’da Trump’a takdim edeceğim

Erdoğan’dan ‘mektup’ açıklaması: 13 Kasım’da Trump’a takdim edeceğim

HABER MERKEZİ – Kuzeydoğu Suriye’de operasyona devam edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkelerin Suriye’den çıkmadıkça kendilerinin de buradan çıkmayacağını belirtti. Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüşmesi sırasında kendisine yazılan mektubu iade edeceğini de söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşünde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Gazetecilerin “Barış Pınarı Harekatı devam edecek diyebilir miyiz?” sorusuna Erdoğan’ın harekatın devam edeceğini söylediği aktarıldı.

“Kesinlikle. Burada son terörist bölgeyi terk etmedikten sonra biz bu işi bırakmayız. Bu işin bir boyutu. İkinci olarak, diğer ülkeler buradan çıkmadıktan sonra biz buradan çıkmayız. Biz Suriye’nin birliğine, beraberliğine ve bütünlüğüne taraftarız. Asla parçalanmasını da istemeyiz.
“Eğer diğer ülkeler de buna taraftarlar ise kendilerinin de bunu ispat etmeleri lazım. Onlar ispat edecekler ki bizden de bunun ispatını istesinler. Bunların hiçbirinin burada sınırı yok ama bizim burada sınırımız var.
“En batıdan aldığımız zaman en doğuya kadar sadece 911 kilometre Suriye sınırı var. Oysa burada ne Rusya’nın ne ABD’nin ne de İran’ın sınırı var. Sadece Irak’ın biraz sınırı var. Bizim Adana Mutabakatı gibi bir belgemiz var.
“Bu terör örgütleri temizlenmedikçe, Adana Mutabakatı’nın bize vermiş olduğu yetkiyle buradaki duruşumuzu aynen devam ettireceğiz.”

“Mektubu Trump’a takdim edeceğim”

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine gönderdiği ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanı Mazlum Abdi ile görüşülmesini istediği mektubu 13 Kasım’daki ABD ziyaretinde Trump’a vereceğini de söyledi.

”Bu mektubu Sayın Trump’a takdim edeceğim. Siz bana bu mektubu bu adamın arabulucu olmasını düşünerek gönderdiniz. Benim size söylediklerim belli. Dedim ki ben böyle bir teröristi veya terör örgütünü muhatap almam.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Trump’la “Suriye’de güvenli bölge ve mültecilerin kendi topraklarına geri dönüşü konularını masaya yatıracağız. Gerek S-400, gerek F-35, gerek 100 milyar dolarlık ticaret hacmi meselelerini ele alacağız. FETÖ ile mücadele ve Halkbank konusunu da görüşeceğiz” dedi.

Trump’ın mektubu

ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye operasyonun başladığı 9 Ekim’de gönderdiği mektup ortaya çıkmıştı.

Trump, mektubunda şu ifadelere yer vermişti:

“Sayın Cumhurbaşkanı, gelin iyi bir anlaşma yapalım! Binlerce kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulmak istemezsiniz ve biz de Türk ekonomisini mahvetmekten sorumlu olmak istemeyiz ve bunu yaparız. Size bunun bir örneğini Pastör Brunson olayında yaşatmıştım.
“Sorunlarınızın bazılarını çözmek için çok uğraştım. Dünyayı yüzüstü bırakmayın. Harika bir anlaşma yapabilirsiniz. General Mazlum sizinle müzakere etmek istiyor ve daha önce vermedikleri bazı ödünleri vermeye niyeti olduğunu söylüyor. Size güvenerek, (Mazlum Kobani’nin) bana yazdığı, elime yeni ulaşan mektubu da ekliyorum.”

İlk olarak Fox News muhabirinin Twitter’dan paylaştığı mektup, daha sonra Beyaz Saray tarafından da teyit edilmişti.

New York Times gazetesi, Trump’ın kongre liderleriyle yaptığı toplantıda Türkiye’nin askeri operasyonuna yeşil ışık yakmadığını ispatlamak için Erdoğan’a “ağır” bir mektup yazdığını söylediğini yazmıştı.

Trump daha sonra, Temsilciler Meclisi’nde azınlık lideri Cumhuriyetçi Kevin McCarthy’den mektubun kopyasını masadakilere dağıtmasını istemişti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise “Mektup Erdoğan tarafından reddedilerek çöpe atıldı” demiş, “mektuba verilen en net yanıtın aynı gün saat 16.00’da başlatılan Barış Pınarı Harekâtı olduğunu” açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Din Kültürü dersi verdiği için hedef gösterilen Hıristiyan öğretmen açığa alındı
Sonraki Haber
Kocaeli’de zabıta şiddeti: Seyyar satıcıya yardım etmek isteyen genç saldırıya uğradı