Ana SayfaDünyaErdoğan’ın “Ermeniler göçmendi” açıklamasına Ermenistan’dan tepki

Erdoğan’ın “Ermeniler göçmendi” açıklamasına Ermenistan’dan tepki

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında “Ermeniler göçmendi” sözlerine tepki gösteren Ermenistan,“Kendi atalarının ve bölgedeki kadim halkların tarihini unutarak, Ermeni Soykırımı kurbanlarına ‘göçmen’ diyerek onları tarihi vatanlarından bile mahrum ediyor” açıklamasında bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım’da ABD ziyareti sırasında ABD Diyanet Merkezi’ne yaptığı ziyarette Ermeni halkı için, ‘’Bundan önce değişik yerlerde göçmen olarak dolaşırlardı, Türkiye’de de aynı şekilde göçmen olarak yaşarlarken zorunlu tehcir yaşandı” demişti.

Ermenihaber.am’in haberine göre, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı konuya dair bir açıklama yaparak, Erdoğan’ın sözlerine tepki gösterdi.

“Zaten soykırımı meşrulaştırmıştı”

Açıklamada, Türkiye’nin ‘Ermenistan’a ve Ermeni halkına olan düşmancıl politikasını yeniden gözden geçirmesi’ istendi.

“Zaten 24 Nisan 2019’da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, soykırımı ‘en makul davranış’ olarak değerlendirerek, Soykırım kurbanlarını ‘Ermeni çeteler ve onların destekçileri’ olarak adlandırarak, Ermeni Soykırımı’nı meşrulaştırmıştı. Şimdi ise Türkiye Cumhurbaşkanı kendi atalarının ve bölgedeki kadim halkların tarihini unutarak, Ermeni Soykırımı kurbanlarına ‘göçmen’ diyerek onları tarihi vatanlarından bile mahrum ediyor.
“Ermeni Soykırımı’nın tanınması ve kınanması adalet için kesinlikle gerekli. Ancak Soykırımın tanınması, tarih ve tarihçilerden çok, tüm insanlara ve özellikle kimliklerinden suçlamalara maruz kalan potansiyel kurbanlara lazım.
“Soykırımın tanınması bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin din ve etnik kimliklerinden dolayı terörist dediği komşu ülkede zulüm ile tehcire uğrayan insanlara ve halklara lazım. Soykırımın tanınması insan haklarının evrensel korunması açısından gerekli” ifadeleri kullanıldı.
“Türkiye, Ermeni Soykırımı’nı meşrulaştırarak ve inkar ederek, komşulara karşı güç kullanımıyla saldırgan politika yürüterek, Ermenistan’a karşı 20 yılı aşkın ablukayı sürdürerek ve Dağlık Karabağ ihtilafı çerçevesinde Azerbaycan’a askeri ve siyasi yardım göstererek, Soykırımdan kurtulan Ermeni halkı için güvenlik tehdidi teşkil etmeye devam etmektedir.”
“Türkiye, Ermenistan’a ve Ermeni halkına olan düşmancıl politikasını yeniden gözden geçirmeli. Bu yapılırsa Soykırım sonuçlarının üstesinden gelme ve bölgedeki  tehditlerin azalması yönünde ilk adım atılabilir.”

Paylan da tepki göstermişti

Erdoğan’ın sözlerine HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da Twitter hesabından yaptığı açıklamayla tepki göstermişti:

“Ermeni halkı, diğer halklarla birlikte binlerce yıl bu topraklarda yerleşik yaşadı. Yaşadığı bütün şehirlerde medeniyet üretti.
“Ermeniler göçmen olarak dolaşırken sürmüşler…Yazıklar olsun! Soykırım yok diyen Erdoğan, soykırım güzellemesi yapıyor.”



Önceki Haber
Otizmli öğrencilere ayrımcılığın yapıldığı okulun müdürü ve yardımcısı görevden alındı
Sonraki Haber
Bakanlık, kadın voleybol turnuvasını 'yer yok' diye iptal etmiş