Ana SayfaDünyaEylemlerin sürdüğü Hong Kong’da polisten ‘gerçek mermi’ tehdidi

Eylemlerin sürdüğü Hong Kong’da polisten ‘gerçek mermi’ tehdidi

HABER MERKEZİ – Aylardır şiddetli protestoların yaşandığı Hong Kong’daki eylemler Politeknik Üniversitesi çevresinde yoğunlaşmış durumda. Polis ve öğrenciler arasında çatışmalar yaşanırken, polis öğrencileri ‘gerçek mermi’ kullanmakla tehdit ediyor.

Çin’in Hong Kong Özel İdare Bölgesi’ndeki protestolar 6 aydır devam ediyor. Gösteriler son haftalarda üniversitelerde yoğunlaşmış durumda.

Son olarak Politeknik Üniversitesi’nde devam eden gösterilere müdahale etmek isteyen polis ekipleri kampüse girmeye çalışınca, protestocular ana girişte kurdukları barikatları ateşe verdi.

Ancak polisin saldırısına molotofkokteyli ve tuğlalarla karşılık veren öğrenciler gerçek mermi ile tehdit ediliyor. Polis, kampüsün boşaltılmaması durumunda ‘gerçek mühimmat kullanılabileceği’ uyarısında bulundu.

Üniversitelerdeki protestolar

Hong Kong’ta hafta başından bu yana üniversite kampüslerinde ve kent merkezinde devam eden gösteriler sonrasında hafta sonu birçok üniversite boşaltıldı.

Kentteki 10’dan fazla üniversiteyi işgal eden protestocular, bazı üniversite kampüslerini boşalttı.

Polis, öğrenci ve protestocuların boşalttığı Hong Kong Çin Üniversitesi’nde kontrolü ele alırken; Politeknik Üniversitesi’ndeki işgal sürüyor.

Üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Chow Tsz-lok, Kasım başında polisin göstericileri kovaladığı katlı otoparktan düşerek yaralanmış, olaydan iki gün sonra hayatını kaybetmişti.

Polis, gösterilerin altıncı ayında ilk kez 11 Kasım’da protestoculara karşı gerçek mermi kullanmış, bir gösterici vurularak yaralanmıştı.

Protestolar ne zaman ve neden başladı?

Hong Kong’daki protestolar Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirdi.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıkladı.

Eylemlerine devam eden protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade etti.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etti, 50’yi aşkın kişi polislerce gözaltına alındı.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, 9 Temmuz’da ise kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurdu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Protestocuların talepleri arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında bağımsız soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılması yer alıyor.

Hong Kong hakkında

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.


Karınca, BBC, Euronews
Previous post
Bir çocuğu taciz edip kaçırmaya çalışan iki kişi gözaltına alındı
Next post
Cezaevinden izinli çıkan Şehmuz Selçuk, Melisa Kalem'i öldürdü