Ana SayfaDünyaFARC’a dönük bombardıman: Çocuklar da öldürüldü, hükümet gizliyor

FARC’a dönük bombardıman: Çocuklar da öldürüldü, hükümet gizliyor

HABER MERKEZİ –  Kolombiya’nın eski FARC gerillalarının bulunduğu alana dönük bombardımanında çocukların da öldürüldüğü ancak hükümetin bunu gizlemeye çalıştığı ortaya çıktı. Kamuoyunda artan baskılar üzerine Savunma Bakanı Botero istifa etti.

Kolombiya’da muhalefet, birkaç ay önce ordunun eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) ‘barış anlaşması’nı kabul etmeyen mensuplarına dönük bombardımanında sekiz çocuğun da öldürüldüğünü gündeme getirdi.

Kolombiya ordusunun, ülkenin güneyindeki Caqueta yönetim bölgesine bağlı San Vicente del Caugan kenti kırsalında ağustosta FARC muhaliflerini hedef aldığı ve önemli isimlerden Gildardo Cucho’nun da öldürüldüğü hava saldırısında, sekiz çocuğun da öldürüldüğünün kamuoyundan gizlendiği belirtiliyor.

Muhalefet bunu gizlediği gerekçesiyle Savunma Bakanı Guillermo Botero’nun görevden alınmasını istedi.

Adli Tıp raporu kanıtlıyor

Resmi makamların 14 militanın öldürüldüğünü açıkladığı hava saldırısında, yaşları 12 ile 17 arasında değişen ve otoritelerin “FARC’ın silah altına aldığı çocuklar” olarak değerlendirdiği kişilerin ölümü ise Savunma Bakanı Botero’nun azledilmesi için Senato’da yapılan oturumda muhalif Senatör Roy Barreras’ın açıkladığı Adli Tıp raporu ile ortaya çıktı.

Barreras, rapora göre, operasyonda hayatını kaybedenlerin sayısının 14 değil 15 olduğunu, bazı cesetler üzerinde yaş tespiti yapılamadığını belirtti.

Muhalefetin düşürmeyi hedeflediği Botero, ellerinde kampta yaşları 18’den küçük kişilerin bulunduğuna dair bilgi olmadığını belirterek kendini savundu.

Ülke basınındaki haberlerde ise güvenlik güçlerinin operasyondan önce birçok kez bölgede çocukların varlığına dair bilgilendirildiği vurgulandı.

Kolombiya Başsavcılığı’nın bölgedeki sözcülerinden Herner Carreno da çocukların oradaki varlığının bilindiğine işaret etti.

Başsavcı Carreno, öldürülen çocukların ideolojik eğitimden geçirildiklerini ve dolayısıyla silah taşımadıklarını vurguladı.

Savunma Bakanı istifa etti

Savunma Bakanı Botero’nun azledilmesine ilişkin oylama 13 Kasım’da Senato’da yapılacaktı.

Ancak 71 yaşındaki Botero, sekiz çocuğun ölümünü kamuoyundan gizlediği gerekçesiyle artan baskılar üzerine istifa etti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Botero,”Savunma Bakanı olarak siyasi atmosferi doğru okuyabilmek benim görevim. Bu sebeple istifamı sundum” mesajını paylaştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque istifasını kabul ettiği Botero’ya teşekkür ederek, kendisinin bakanlığı döneminde ‘güvenlik’ konusunda harika sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Kolombiya’da yaklaşık üç yıl önce hükümetle imzalanan barış anlaşması sonucu silahları bırakarak yasal siyasi parti kuran FARC, Ağustos ayında silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yapmıştı.

FARC’ın eski iki numaralı lideri Iván Márquez, başka eski komutanlarla birlikte açıklama yaparak, baskı ve siyasi suikastlerin arttığına dikkat çekmiş ve “mücadelede yeni bir dönemin başlayacağını” duyurmuştu.

Márquez barış anlaşmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen 500’ü aşkın toplum liderinin ve 150 gerillanın hükümet tarafından öldürüldüğünü bildirmişti.

Bu açıklamadan yalnızca bir gün sonra Kolombiya Devlet Başkanı Duque, eski FARC gerillalarının bulunduğu ormanlık alanın havadan bombalandığını ve aralarında bir komutanın da olduğu gerillaların öldürüldüğünü duyurmuştu.

Bombalanan bölge, Caqueta eyaletinin ormanlık alanında bulunan San Vicente del Caguan belediye sınırları içinde bulunuyordu.

Previous post
Telefon sonrası Erdoğan'dan ABD'ye gitme kararı
Next post
Erdoğan adli suçlardan hüküm giymiş üç hasta tutuklunun cezasını kaldırdı