Ana SayfaGüncelGazeteci Fatih Polat “Cumhurbaşkanına hakaret”ten beraat etti

Gazeteci Fatih Polat “Cumhurbaşkanına hakaret”ten beraat etti

HABER MERKEZİ – Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Evrensel gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, 28 Mayıs 2017 tarihli köşe yazısında gazeteci Craig Shaw’ın “Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması” başlıklı haberini aynen yayınlamış ve “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?” diye sormuştu.

Bunun üzerine Polat hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla başlatılan soruşturma davaya dönüşmüştü.

Davanın dördüncü duruşması bugün Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada Fatih Polat ile avukatları Devrim Avcı ve Mustafa Söğütlü hazır bulundu.

Avukat Avcı, beyanlarında şu ifadeleri kullandı:

“Söz konusu haber bir İngiliz gazeteci tarafından yayımlanmıştır. Bu gazeteci yurt dışında ödül almış, aynı yazarın yazısını yayımladığımız için ödül almak yerine cezalandırılmamız için dava açılmıştır.
“Üstelik yazı müvekkilimin değildir, kendisinin söylediği tek cümle ‘Bakalım muhatapları bu iddialara ne diyecekler?’dir. Salt bu husus dahi ifade özgürlüğünün engellenmesine yöneliktir. Yurt dışında herkes okuyor bu mektubu ama Türkiye’de ceza ile karşı karşıyayız.”

Avcı ayrıca, “Söz konusu haber ifade özgürlüğü kapsamındadır, hukuka uygundur. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum” dedi.

Avukatların ardından söz alan Fatih Polat, daha önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, “Dün ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump’ın çok önemli bir görüşmesi vardı. Türkiyeli gazeteciler sadece Trump’a soru sorunca Trump ‘Siz gerçekten gazeteci misiniz yoksa devlet için mi çalışıyorsunuz?’ diye sordu” hatırlatmasını yaptı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı “Bunun duruşma ile ne ilgisi var?” deyince mahkeme başkanı, “savunma hakkı var” diyerek avukata müdahale etti.

Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şekilde soru soran gazeteciye dava açıp da sormayanları uçağa alıp geziye götürünce, böyle trajik bir tablo ortaya çıkıyor. Dünyanın her yerinde soru sormayı bıraktığınızda gazetecilikten geriye bir şey kalmaz. Bu nedenle soru sormaya devam edeceğiz.”

Beraat kararı

Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, gazeteci Polat’ın beraatine hükmetti.

Kararın gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Haberde yer alan ifadelerin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla faaliyet gösteren basının Anayasa Mahkemesinin 28 ve devam eden maddelerinde olan haber verme özgürlüğü dolayısıyla ifade özgürlüğü kapsamında bir hak olup Türk Ceza Kanununun 26/1 maddesi gereğince hakkın kullanılması hukuka uygunluk nedeni olduğundan bu hakkın kullanılmasının sınırları da aşılmadığı kanaatine varıldı.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aslı Erdoğan: Söylenmemiş cümle doğrulandı, dudak uçuklatıcı bir Kürt nefreti var
Sonraki Haber
Seyit Rıza'nın idam edilişinin 82. yılında anma: “Hatırlıyoruz, Anıyoruz, Unutmuyoruz”