Ana SayfaGüncelGazeteciler ile hak savunucuları tutuklandı

Gazeteciler ile hak savunucuları tutuklandı

HABER MERKEZİ – İzmir merkezli operasyonda gözaltına alınan, aralarında gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın ile hak savunucularının da bulunduğu 12 kişiden 11’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 12 Kasım’da İzmir ve İstanbul’da çok sayıda adrese yapılan eş zamanlı baskınlarda, gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın’ın da aralarında olduğu 12 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında Mezopotamya Ajansı muhabiri Demir ve JinNews muhabiri Aydın’ın yanı sıra Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) yöneticileri de vardı.

Üç gün boyunca gözaltında tutulan 12 kişi, dün (15 Kasım) İzmir Adliyesi’ne çıkartıldı.

Gazeteciler Ruken Demir, Melike Aydın ile daha önce TUHAY-DER’in yöneticiliğini yapmış olan, 70 yaşını aşkın insan hakları savunucusu Selma Altan’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklama talebiyle İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.

Hakimlik sorgusu yapılan gazeteci ve hak savunucularına “örgüt adına faaliyette bulunmak” suçlaması yöneltildi.

Mahkeme, sabaha karşı verdiği kararla hem gazetecilerin hem de hak savunucularının tutuklanmasına karar verdi.

Demir, Aydın ve Altan’ın yanı sıra tutuklananların isimleri şöyle: Hediye Tekin, Şehmus Dağhan, Murat Tufan, Sait Bahadır, Ramazan Tufan, İsmail Akbay, Hayri Dikilitas ve Mazlum Koç.

Savcılıkta ifadeleri alınanlardan Mehmet Gergin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adliye önünde protesto

Verilen tutuklama kararları TUHAY-DER yönetici ve üyeleri tarafından adliye önünde protesto edildi.

TUHAY-DER Eşbaşkanı Ahmet Ertaş, yaptığı konuşmada yargılamanın adil olmadığını söyledi.

Üyelerine yapılan baskıları kabul etmeyeceklerini ve bu baskılar karşısında boyun eğemeyeceklerini vurgulayan Ertaş, verilen tutuklama kararının hukuksuz olduğunu kaydetti:

“Bu kararı tanımıyoruz” diyen Ertaş, arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

“Melike ve Ruken mesleklerinin gereğini yaptı”

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın’ın tutuklanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Tutuklamaların hiçbir hukuki yanı olmadığını belirten platform, “Tamamen siyasi vesayetle gerçekleşmiştir. Haber verme ve alma konusunda ve ayrıca düşünce ve fikir özgürlüğü konusunda yeni hazırlanan yasalar, bu tutuklamalarla bir kere daha görülmüştür ki sadece kağıt üzerinde kalacak, uygulamaya geçirilmeyecek göstermelik adımlardır” dedi.

Açıklamada son olarak “Gazeteci arkadaşlarımız Melike ve Ruken’in serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımız mesleklerinin gereğini yapmıştır” ifadelerine yer verildi.

Previous post
“Dış borçlanma olanakları azaldı, içeride de kaynak yok”
Next post
“Katılımcı Demokrasi” raflarda