Ana SayfaDünyaHalkbank’tan ABD’deki davanın düşürülmesi talebi

Halkbank’tan ABD’deki davanın düşürülmesi talebi

HABER MERKEZİ – ABD’de savcılar tarafından İran yaptırımlarını delmeye yardımla suçlanan Halkbank’ın avukatı, davanın düşürülmesi ve reddi hakim talebinde bulunacağını belirtti.

New York Güney Bölgesi Savcılığı tarafından Halkbank hakkında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle iddianame hazırlanmasının ardından yapılacak duruşma öncesinde, bankanın avukatının mahkemeye bir mektup yazdığı bildirildi.

Avukat Andrew Hruska, davaya atanan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi Hakimi Richard Berman’a yazdığı mektupta, bankanın suçlamalarla ilgili davaya katılma görüşünde olmadığını belirtti.

DW Türkçe’nin haberine göre avukat Hruska, kendisinin davanın düşürülmesine ilişkin bankayı sınırlı bir amaçla temsil etmesine izin verilmesini talep etti.

Hruska mahkemeye yazdığı mektupta, hakim Berman’ın mahkeme salonunun içinde ve dışında, “mahkemenin tarafsızlığına gölge düşüren” açıklamalarda bulunduğu için davadan çekilmesi gerektiğini belirtti.

Mektupta, bankanın “ABD ile tesadüfi temaslarının” New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanması için yeterli olmadığı savunuldu.

Halkbank davasında bugün (Salı günü) duruşma yapılacak.

Savcılar, Halkbank’ın duruşmaya katılmayı reddetmesi halinde ceza verebileceklerini söylemişlerdi.

Ne olmuştu?

16 Ekim’de ABD’de İran’a uygulanan yaptırımların delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle Halkbank hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Halkbank, iddianame ve yargı sürecini Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri operasyon sebebiyle Türkiye’ye karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olarak nitelemişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise iddiaları “yasadışı, çirkin” bir adım olarak tanımlamıştı.

İddianamede Halkbank’a altı ayrı suçlama yöneltiliyor:

  • ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak
  • Bankacılık dolandırıcılığı
  • Bankacılık dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak
  • Kara para aklamak
  • Kara para aklamak için komplo kurmak

ABD’de Halkbank hakkında iddianame

Previous post
Kocaeli'de kimya fabrikasında patlama: Üç işçi yaralandı
Next post
Hamile kadının aracına saldıran erkeklerin yargılandığı davada 'gizlilik' talebine ret