Ana SayfaGüncelHDP İstanbul eşbaşkanlığına Bulut ve Avcı seçildi

HDP İstanbul eşbaşkanlığına Bulut ve Avcı seçildi

HABER MERKEZİ – 3’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren HDP’nin yeni İstanbul İl eşbaşkanlığına Elif Bulut ve Erdal Avcı seçildi. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürtlerin iradesini tanımayan hiçbir politikanın şansı olmadığını ifade ederek, “Yarın el sıkışmak istediğinizde tek bir Kürt bulamayacaksınız” dedi. Eş Genel Başkan Sezai Temelli ise, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerindeki stratejilerinden pişman olmadıklarını belirterek, “Ama pişman olması gerekenler var” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, 3’üncü Olağan Kongresi’ni Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Kongreye HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, Hakların Demokratik Kongresi Eşsözcüleri (HDK) Gülistan Kılıçkoçyiğit ve Sedat Şenoğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel başkanları Şahin Tümüklü ve Özlem Gümüştaş, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri,  Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Harketi (TJA), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybedenler ile Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), 78’liler Girişimi’nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı.

Kongre, katılımcılarını Ermenice, Türkçe, Arapça, Farsça ve Kürtçenin Kurmaçki ve Kurmanci lehçelerinde “Hoş geldiniz” pankartıyla karşıladı.

Buldan: Kürtlerle el sıkışmak istediğinizde tek bir Kürt bulamayacaksınız

Fotoğraf: HDP / Twitter

Kongrede konuşan, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP’nin savaşa karşı çıkan tek parti olduğunu söyledi:

“Bugün HDP savaşa karşı çıkan tek partidir şunu görüyoruz ki Afrin’le başlayıp Kuzey Suriye ile devam eden savaş başladığında karşı çıkan, ses çıkaran tek parti HDP olmuştur.
“Biz biliyoruz ki ölerek ve öldürerek değil yaşayarak ve yaşatarak her şey mümkündür. Afrin savaşında ve bugün Rojava savaşında Türkiye’nin oraya asker göndermesi, oraya işgal girişimi bu savaşı başlatması kabul edilebilir bir durum değildir.”

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu başladığında bu savaşa karşı çıkan tek partinin de HDP olduğunu ifade eden Buldan şunları ifade etti:

“Her şey müzakereyle ve siyasi adımlarla çözülebilecekken, oradaki insanları yerinden yurdundan etmek, orada yaşayan halkları başta Kürtleri ve oradaki tüm halkları topraklarından sürgün etmek, topraklarından göndermek hiç kimsenin haddine değildir buna hiç kimsenin hakkı yoktur.
“Kürtsüz bir dünya yaratmak istiyorlar. Bunu hem içeride hem dışarıda yapıyorlar. Kuzey Suriye’ye de bunun için gittiklerini biliyoruz.
“Sandılar ki Suriye’ye gittikleri zaman tüm dünya onları destekleyecek. Sandılar ki Kürtler eski Kürtler, sandılar ki bu coğrafya eski coğrafya. Sandılar ki dünya geçen yüzyıl ki dünya. Sonuç ülkeyi bütün dünyadan tecrit altına soktular.
“Tıpkı İmralı’da Sayın Öcalan’a uyguladıkları tecrit gibi. Zaman zaman İmralı Adası’na Sayın Öcalan’la avukatları aracılığıyla görüşmeler gerçekleşmiş olsa da bugün Sayın Öcalan üzerinde mutlak bir tecrit olduğunu biliyoruz.”

Çözüm sürecinde sorunların müzakere ve diyalogla çözülebileceğini ancak çözüm sürecinin 2015 yılında iktidar tarafından bozulduğunu ifade eden Budan şunları belirtti:

“Konuşarak, müzakere ederek her sorun çözülebilecekken 2015’te bütün görüşmeleri bitirip Dolmabahçe Mutabakatını yok sayıp Sayın Öcalan üzerindeki tecridi devam ettirerek kendi iktidarlarını ayakta tutmaya çalıştılar”
“Dolmabahçe Mutabakatı bu ülke için bir şanstı. Dolmabahçe Mutabakatı kabul edilmiş olsaydı yok sayılmasaydı, bugün ne Washington ne de Moskova’da ayrı bir mutabakat imzalanmak zorunda kalınmayacaktı.
“Şunu çok açık olarak ifade etmek isterim ki Kürt halkının iradesini tanımayan, dikkate almayan hiçbir politikanın başarı şansı yoktur.
“Siz zannediyorsunuz ki bu halk eski halk. Kürtler eskiden bunlara göz yumardı. Ama artık Kürtler değişti. Yarın Kürtlerle el sıkışmak istediğiniz de tek bir Kürt bulamayacaksınız.”

Temelli: Pişman değiliz, ama pişman olması gerekenler var

Fotoğraf: HDP / Twitter

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonunu eleştirdi.

Kuzey Suriye’de yaşama iradesi, barış koridoru olduğunu belirten Temelli, Kuzey Suriye’ye barış gelmesi için iktidarın bir an önce Kuzey Suriye’den çıkması çağrısında bulundu.

“Bir an önce uluslararası kamuoyuna çağrı yapıyoruz. Suriye’de demokratik çözümün gereğini yapın. O masayı gerçek anlamına kavuşturmak için Suriye demokratik meclislerini o masaya dahil edin.
“Şiddetin her şekliyle karşı karşıyayız. Şiddete maruz kalıyoruz. Yıkım her yerde, savaş her yerde, şiddet her yerde. İstanbul’da, Amed’de, Van’da, Rojava’da. Bu iktidar sadece savaştan, bu iktidar ranttan besleniyor.”

Temelli, üçü büyükşehir 14 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Dertleri belediyelerimizi gasp etmek. O kaynakları ele geçirmek. Kürt halkının iradesini yok saymak. Bu siyasi bir kırımdır, bunu kabul etmiyoruz. Bütün arkadaşlarımız bir an önce görevlerine dönmelidir.
“Kayyıma sessiz kalmamak gerekiyor. Sessiz kalırsanız bir virüs gibi her yere yayılır. Bugün İstanbul’a İstanbul Boğazı’na kayyım atamaya hazırlanıyorlar. Dün de söyledik, kayyımlara sessiz kalırsanız bu faşist iktidar gelir kapınızı çalar.
“Bize soruyorlar pişman mısınız? 31 Mart’taki 23 Haziran seçimlerindeki stratejinizden pişman mısınız? Hayır, pişman değiliz. Ama pişman olması gerekenler var. Dokunulmazları kaldıranlar pişman olmalıdır. Bugün tezkereye evet diyenler pişman olmalıdır. 4 Kasam darbesine sesiz kalanlar pişman olmalıdır.
“Diyarbakır’a başka İstanbul’a başka bakan gözler, şaşı bakan gözler beyni yanmış insanlar pişman olmalıdır. Ama biz pişman değiliz. “

Bulut ve Avcı seçildi

Yapılan konuşmaların ardından tek liste ile seçime gidildi.

Yapılan seçimde, HDP İstanbul İl eşbaşkalığına Elif Bulut ve Erdal Avcı seçildi.


Haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
5 ilde IŞİD operasyonu: Yedi kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
Beşiktaş'ta otobüs durağa girdi, yaralılar var