Ana SayfaÇalışma YaşamıHDP’den EYT’liler için bütçeyi artırma teklifi, AKP ve MHP’den ret

HDP’den EYT’liler için bütçeyi artırma teklifi, AKP ve MHP’den ret

HABER MERKEZİ – HDP’nin EYT sorunun çözümü için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinin 30 milyar TL arttırılması yönünde verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Aile ve Çalışma Bakanı Selçuk, “EYT konusunda her kombinasyonu denedik, maliyetleri sürdürülebilir değil” açıklamasında bulundu.

2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözülmesi için HDP tarafından önerge verildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verilen önergede bakanlık bütçesinin 30 milyar TL arttırılması istendi.

HDP Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Garo Paylan, önerge üzerine yaptığı konuşmada, ‘emeklilikte yaşa takılanların sorununun da bu ülkenin sorunu olduğunu’ belirtti.

“Bununla ilgili kaynak olmadığı iddia edildi. Ben bu bütçede eğer ki isterse bu komisyonun çok rahat kaynağı bulabileceğine inanıyorum.
“Tercihlerimizi saraylardan yana, beş tane yandaş müteahhitten yana yapmazsak eğer çok rahat kaynak bulabiliriz. Veya S-400 füzesini almaktan vazgeçersek EYT ile ilgili kaynağı bulabiliriz.
“Bu anlamda Çalışma Bakanlığının bütçesinin, EYT sorunlarının çözülmesi için 30 milyar TL arttırılmasını öneriyoruz. Bu önergeye bütün milletvekillerinin destek vereceğini düşünüyorum çünkü MHP’nin, İYİ Parti’nin, CHP’nin, HDP’nin bununla ilgili yasa teklifleri var.”

Paylan’ın konuşması sonrası oylamaya sunulan önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Bakan Selçuk’tan açıklama

Öte yandan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyla ilgili soruları yanıtlayan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, EYT’liler hakkında, “Benim elimde 10 küsur analiz var. Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiç birisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil” dedi.

“Emeklilik için yaş şartını bekleyen 1998 öncesi işe giren sigortalımızın ortalama yaşı 48. 65 yaşını bekleyecek değiller. Bunlar kademeli olarak emekli olacak. Emeklilik yaşının 65 olduğu iddiası da doğru değil. 2008 reformu tam kendi seviyesine ulaştığı zaman gerçekleşecek yaş. 65 yaş şartı kadın ve erkek sigortalı için 2048’de sağlanacak.
“2048 yılına kadar bütün emekliler kademeli olarak belli yaş aralıklarında emekli oluyor. Şu anda 52.7 ortalama emeklilik yaşımız var. EYT olan kesimin yaklaşık yarısı şu anda 657 kapsamında.”
Previous post
Af Örgütü: İran'da 100'den fazla protestocu yaşamını yitirdi
Next post
Kadınlardan Güleda Cankel için eylem çağrısı