Ana SayfaDünyaHDP’den küresel eylem dalgasına dair açıklama

HDP’den küresel eylem dalgasına dair açıklama

HABER MERKEZİ – Dünyanın dört bir yanında ayaklanan halklarla dayanışma içerisinde bulunduklarını belirten HDP, iktidar karşıtı protestoların özgür bir yaşama olan ihtiyacı bir kez daha göstermekte olduğunu vurguladı.

Başta Orta Doğu ve Latin Amerika’da olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde halkların ayaklanmaları gündemdeki yerini koruyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) de küresel eylem dalgasına dair yazılı açıklama yaptı.

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy tarafından kaleme alınan açıklama “Ekonomik ve siyasi krizler topluma vahşet uygulayarak çözülmez” başlığı taşıyor.

Açıklamada, Şili, Bolivya, İran, Irak, Lübnan, Sudan ve Cezayir’de yaşanan protestolara değinilerek “Neo-liberal krizin derinleştiği, sağ ırkçı popülizmin yükseldiği bu süreçte muktedirlerin şiddete başvurması tesadüf değildir” denildi.

“Zulme karşı toplumdan yükselen adalet, eşitlik ve özgürlük çığlıklarına kulak vermek bir yana, muktedirler devlet gücünü arkalarına alarak topluma açıkça savaş açmış, protestoları şiddetle bastırmaya yönelmiştir.”

Şili, Bolivya, Irak ve İran’da yaşanan protestolara kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğinin de hatırlatıldığı açıklamada, “Dünyada bu gelişmeler yaşanırken, yanlış politikalarıyla Türkiye’de ciddi bir ekonomik ve siyasi kriz üreten iktidar, halkın taleplerine kulak tıkamaya devam etmektedir” diye belirtildi.

Hişyar Özsoy

Özsoy’a göre ayrıca “Son dört yılda her türlü hukuksuz yöntem ve şiddetle zapturapt altına alınan toplumda ne zaman patlayacağı belli olmayan derin bir öfke birikmekte.”

Açıklamanın sonunda ise ayklanan halklarla dayanışma içinde olunduğu ifade edildi.

“Ekonomik ve siyasi krizin faturasını emekçiye, yerliye, yoksula, işsize, kadına, esnafa kesmeye çalışan bu rejimler, en temel demokratik hakkın kullanmasına dahi tahammül edememektedir.
“Değişik coğrafyalarda yaşanan iktidar karşıtı protestolar ise demokratik, adil ve özgür bir yaşama olan yakıcı ihtiyacı bir kez daha göstermektedir.
“Adalet ve özgürlük taleplerine kulak tıkayan iktidarların vahşi yöntemlerle halklara saldırmasının nedeni işledikleri günahlar ve iktidardan düşme korkularıdır.
“Sömürüye karşı yükselen bu insan çığlıklarına sesimizi katıyor, dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Zulüm ve ölüm er ya da geç yenilecek, adalet ve hayat kazanacaktır.”

Dip dalga: İsyanlar ve çıkmazlar – Abdulmelik Ş. Bekir

Son isyanlar: Moleküler devrimci dalga

Previous post
1950’li yıllar İstanbul’undan kadın hikâyeleri
Next post
Bahçeli'den 'erken seçim' yorumu