Ana SayfaDünyaHong Kong’da seçimler protestocuların lehine: Demokratlar kazandı

Hong Kong’da seçimler protestocuların lehine: Demokratlar kazandı

HABER MERKEZİ – Aylardır eylemlerin sürdüğü Hong Kong’da yapılan yerel seçimlerde kazanan, eylemleri de destekleyen demokrat adaylar oldu. Adaylar 452 koltuğun 344’ünü kazandı.

Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başlayan protestoların sürdüğü Hong Kong’da halk dün sandık başındaydı.

Yapılan yerel seçimlerde 4,13 milyon seçmenin yüzde 71’i oy kullandı.

7 milyon 400 bin nüfuslu kentte, 18 seçim bölgesinde 452 belediye meclisi üyesini belirlemek üzere yapılan yerel seçimin galibi demokrat adaylar oldu.

Hong Kong Kayıt ve Seçim Ofisi’nin kesinleşen verilerine göre, eylemleri de destekleyen demokrasi yanlıları, 18 seçim bölgesinin 17’sinde en çok oy alan oldu.

Bu adaylar 452 koltuğun 344’ünü kazanmış oldu.

Çin yanlısı olan adaylardan ise sadece 28’i konseye girerken 12 bağımsız aday seçildi.

Bölgenin en büyük Çin yanlısı partisi olan İyileştirme ve İlerleme için Demokratik İttifak Partisi, 179 adayından sadece 21’ini belediye meclislerine sokabildi.

Yerel seçimden kazanımla ayrılan adaylar, temsil ettikleri bölgelerde yaşayan yurttaşlar adına bin 200 kişilik komiteye girerek hükümeti belirlemek üzere oy verme hakkına da sahip olacak.

Yerel seçim sonuçları Çin’e ve Hong Kong yönetimine gönderilecek güçlü bir mesaj olarak görülüyordu.

Protestolar ne zaman ve neden başladı?

Hong Kong’daki eylemlere polisin mavi biber gazı sıkma anıHong

Hong Kong’daki protestolar Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirdi.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıkladı.

Eylemlerine devam eden protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade etti.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etti, 50’yi aşkın kişi polislerce gözaltına alındı.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, 9 Temmuz’da ise kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurdu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Protestocuların talepleri arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında bağımsız soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılması yer alıyor.

Hong Kong hakkında

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews
Previous post
Karnesiz ilk ara tatilin ardından okullar açıldı
Next post
Tazminatsız işten çıkardığı kadını yaralayan işveren özür dileyerek, ücreti ödedi