Ana SayfaGüncelHRW: Türkiye’nin ‘güvenli bölgesi’ güvenli değil, infazlar yapılıyor

HRW: Türkiye’nin ‘güvenli bölgesi’ güvenli değil, infazlar yapılıyor

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü hazırladığı bir raporla Türkiye’nin operasyon düzenlediği Kuzeydoğu Suriye’de Türkiye destekli gruplarca infazlar yapıldığını öne sürdü. Belgelere dayandırılan raporda Türkiye hükümetinin desteklediği SMO’nun faaliyetlerinden sorumlu olduğu vurgulanırken, “Yaşananlar, ‘güvenli bölge’nin aslında güvenli olmadığının kanıtı” deniliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) isimli oluşumun, Suriye’nin kuzey doğusundaki ‘güvenli bölge’de sivillere yönelik yargısız infazlar yaptığını bir raporla duyurdu.

Örgüt, söz konusu ihlalleri belgelemek amacıyla aralarında iki doktor ve üç mağdur yakınının da bulunduğu 10 kişi ile görüştüğünü belirtti.

Ayrıca HRW’nin aktivistlerin ve mağdur yakınlarının sunduğu, söz konusu ihlalleri teyit edici video ve fotoğrafları da mercek altına aldığı bildirildi.

Raporda neler var?

Euronews’in aktardığına göre HRW’nin yayımladığı raporda, SMO çatısı altında faaliyet gösteren fraksiyonların yargısız infazların yanı sıra Türkiye’nin düzenlediği operasyonların ardından Kürt ailelerin yeniden evlerine dönüşüne engel olduğu belirtiliyor.

Raporda, “SMO bu ailelerin mülklerini yağmaladı ve hukuksuz olarak müsadere veya işgal etti” ifadesi yer alıyor.

Türkiye’nin düzenlediği operasyona atıfta bulunulan raporda, “Türkiye ve desteklediği gruplar, askeri harekatın başladığı andan itibaren sivillerin yaşadığı bölgelere ayırım gözetmeksizin topçu ateşi açtı, en az yedi yargısız infaz gerçekleştirdi, sivillerin özel mülkleri olan ev ve dükkanlarını hukuksuz olarak işgal etti ve kontrolleri altındaki bölgelerde faaliyet gösterirken zorla kaybedilmiş olmasından endişe duyulan insani yardım çalışanlarının akibetleri konusunda da açıklama yapmadılar” deniliyor.

HRW’nin bir başka suçlaması da ‘güvenli bölge’de kaybolan yardım görevlilerinin akıbetlerinin bilinmemesiyle ilgili.

Raporda Hevrin Khalaf isimli Kürt politikacının infaz edilişinin belgelendiği de yer alıyor.

Operasyon nedeniyle 200 bin kişinin evlerinden ayrıldığı ancak bunlardan 100 binin geri döndüğü belirtiliyor.

Türkiye’ye çağrı

HRW raporunda Türkiye’ye yönelik çağrıda bulunuluyor: “Türkiye, fiilen kontrolü altında bulunan bölgelerde yaşanan ve birçok hadisede savaş suçu olma potansiyeli taşıyan insan hakları ihlallerini soruşturmalı, Suriye Milli Ordusu’na bağlı güçlere, bu ihlallere son vermeleri için baskı uygulamalı ve ihlallerin sorumlularından hesap sorulmasını temin etmelidir.”

Türkiye hükümetinin Suriye Milli Ordusu’nun faaliyetlerinden sorumlu olduğunun altı çiziliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Türkiye, silahlandırdığı fraksiyonların gösterdiği menfur davranışlara göz yumuyor. Bu bölgeler Türkiye’nin kontrolü altında kaldığı sürece, bu ihlalleri soruşturmak ve onları sonlandırmak, Türkiye’nin sorumluluğundadır” diyor.

Previous post
"Kooperatifi bir dayanışma ekonomisi olarak görüyoruz"
Next post
8 ilde ev baskınları: Çok sayıda siyasetçi ve hak savunucusu gözaltında