Ana SayfaGüncel“Hürriyet’in işten çıkardığı gazetecilerin ortak noktası TGS üyesi olmaları”

“Hürriyet’in işten çıkardığı gazetecilerin ortak noktası TGS üyesi olmaları”

HABER MERKEZİ – Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Hürriyet gazetesinde işten çıkarılan 45 gazetecinin tek ortak noktasının sendikaya üye olmaları olduğunu belirtti. Sendika binasında bir araya gelen gazetecilerden Şebnem Turhan, “sonuna kadar mücadele” mesajı verdi.

Demirören Holding’e ait Hürriyet gazetesinde işten çıkarılan gazeteciler, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) İstanbul Şişli’deki binasında ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya işten çıkartılan gazeteciler dahil olmak üzere, sendika yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

Sözcü gazetesinden geçtiğimiz senelerde sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan gazeteciler de meslektaşlarına destek verdi.

“45 kişinin tek ortak noktası TGS’ye üye olmaları”

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, toplantıda yaptığı konuşmada “Sendikal haklara saygı istiyoruz” diyerek Anayasal haklarını hatırlattı.

Hiç kimsenin bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamayacağını dile getiren Durmuş, hukuki sürecin başlatıldığını ve yarın itibariyle (7 Kasım) arabulucu görüşmelerine başlanacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Doğan Grubu’nun Hürriyet gazetesini Demirören Grubu’na satmasının ardından hız kazanan sendikalaşma çalışmamızda tam da sona yaklaştığımızda 45 üyemizin işten atılması sendikamıza ve gazetecilerin sendikal haklarına yönelik bir operasyondur.
“Üstelik arkadaşlarımız işten atıldıklarını, kendileri işlerinin başındayken evlerine gelen; annelerine, eşlerine, babalarına teslim edilen tebligatlarla öğrendiler. Askerdeki ve doğum iznindeki üyelerimizin dahi bu toplu çıkarmanın kapsamına alındı.
“Aralarından Genel Eğitim Sekreterimiz ve İstanbul Şube Başkanımızın da olduğu 45 kişinin tek ortak noktası TGS’ye üye olmalarıdır.
“Buradan Anayasa’yı yok sayan Demirören Medya yöneticileri hakkında işlem yapmak üzere savcıları göreve çağırıyoruz. İşten atılan arkadaşlarımızın işe geri dönüşleri de dahil olmak üzere tüm haklarını alabilmeleri için sendikamız tüm gücünü ortaya koyacaktır.
“Hürriyet yönetimini çalışanların sendika hakkına saygı göstermeye ve sendika ile masaya oturmaya çağırıyoruz.”

“Sonuna kadar mücadele edeceğiz”

Durmuş’un konuşmasının ardından işten çıkartılanlar arasında olan, gazetenin ekonomi editörü Şebnem Turhan söz aldı.

Turhan, çalışma hayatı boyunca birçok ekonomik krize ve tasarruf tedbirine şahitlik ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında bir ekonomik kriz yaşadık. 2019’da enflasyon oranına yakın bir zam beklerken yönetim tek haneli bir zamla karşımıza çıktı. Tek başımıza mücadelemizin sonuç vermeyeceğini anlayarak, ‘birlikte güçlüyüz’ diyerek sendikal çalışma yürütmeye başladık.
“Bu noktada çok güzel bir yere gelmiştik ki Ekim ayının sonunda sendikal faaliyet yürütenler işten çıkartıldı. Haklarımızı almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Hürriyet’te toplu işten çıkarma

Gazetenin yeni Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan oldu

Mayıs 2018’de Doğan Medya Grubu tarafından Posta gazetesi, CNN Türk ve Kanal D televizyonlarıyla birlikte Demirören Holding’e satılan Hürriyet gazetesi, 45 çalışanını evlerine tebligat göndererek işten çıkarmıştı.

İşten çıkarılanlar arasında Çınar Oskay, İpek Yezdani, Önder Öndeş, Serkan Ocak, Emre Özpeynirci, Ece Emre, Deniz Türsen’in de bulunduğu editör, muhabir ve yazar da vardı.

İşten çıkarmalara karşı gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar ile yazarlar Gülse Birsel, Naim Dilmener, Jale Özgentürk ve Ayşe Arman istifa etmişti.

Genel Yayın Yönetmeliği görevinden istifa eden Vahap Munyar’ın yerine ise Ahmet Hakan getirildi.


Karınca, bianet
Previous post
Kayyum atanan Kızıltepe'de protesto: "Yılmayacağız ve mücadele edeceğiz"
Next post
İşten çıkarılan Valfsan işçilerinden işveren ve sendikaya çağrı