Ana SayfaGüncelİddia: “80’den fazla eski IŞİD’li SMO saflarında”

İddia: “80’den fazla eski IŞİD’li SMO saflarında”

HABER MERKEZİ – Daha önce SOHR’un da gündeme getirdiği “SMO içindeki IŞİD’liler” iddiasına dair bir de liste paylaşıldı. Söz konusu listede daha önce IŞİD’de faaliyet yürüten hâlihazırda ise SMO saflarında yer aldığı öne sürülen 80’den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Kürt siyasetçi Hevrin Xelef’i öldüren Ebu Sedam El Ensari’nin de olduğu belirtiliyor.

Eski adıyla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yeni adıyla Suriye Milli Ordusu (SMO) mensupları arasında, daha önce IŞİD’de üst düzey sorumluluk da üstlenen bazı isimlerin olduğu iddia ediliyor.

İddialar Kuzeydoğu Suriye’den yayın yapan ANHA’ya ait.

Ajans 9 Kasım’dan bu yana konuya dair geçtiği haberlerde eskiden IŞİD’de faaliyet yürüten 80’den fazla ismin hâlihazırda SMO saflarında yer aldığını belirtiyor.

Bölüm bölüm paylaşılan listelerde bu isimlerin kim olduğu, nereden nasıl SMO’ya geçtiği anlatılıyor.

Ayrıca bu kişilerin IŞİD içinde olduğunu gösteren fotoğrafları ile halihazırda SMO içinde olduğuna işaret eden fotoğrafları haberlerde yer alıyor.

Şimdi Serekaniye (Resulayn) ve Gire Spi’de (Tel Abyad) Türkiye’yle beraber Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonda yer aldığı belirtilen isimler arasında, ABD’li Doktor Peter Kassig’in kafasını kesip Youtube’da yayınlayan Sofyan El Qishim ile Kürt siyasetçi Hevrin Xelef’i öldüren Ebu Sedam El Ensari’nin de olduğu öne sürülüyor.

SOHR’dan benzer iddia

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de daha önce Türkiye’nin SMO adı altında bir araya getirdiği güçler arasında IŞİD üyelerinin olduğunu açıklamıştı.

Ellerinde bilgi ve belgeler bulunduğunu aktaran SOHR, IŞİD üyelerinin farklı isimlerle Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonda yer aldığını öne sürmüştü.

Ankara “IŞİD’çi olarak tanımlamak yanlış” diyor

Ankara’dan ya da Milli Savunma Bakanlığı’ndan bu iddialara yönelik bir açıklama yok.

Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonun hemen öncesinde, “Suriye Milli Ordusu” ismini alan ÖSO’ya ilişkin “karalama kampanyası yapıldığını” savunmuştu.

Çavuşoğlu, “SMO’yu IŞID’çi olarak tanımlamak doğru değil” demişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “O bölgenin çocukları” dediği SMO’luları AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Anlı şanlı diriliş mücahitleri” diye nitelendirmişti.

Previous post
Bakanlık, kadın voleybol turnuvasını 'yer yok' diye iptal etmiş
Next post
Nükleer tehdit: Hindistan'ın ardından Pakistan da nükleer füzesini test etti