Ana SayfaGüncelİddia: Erdoğan ABD’ye gitmeyebilir

İddia: Erdoğan ABD’ye gitmeyebilir

HABER MERKEZİ – Reuters haber ajansı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretini askıya alabileceğini öne sürdü.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım için öngörülen ABD ziyaretini iptal edebileceği öne sürüldü.

Reuters haber ajansı söz konusu iddiayı Türk yetkililere dayandırdığı haberinde duyurdu.

Ajansın haberi üç Türk yetkiliye dayanıyor ve haberde “ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamalar Ankara’da Erdoğan’ın ziyaretine dair soru işaretleri yarattı” deniliyor.

Üst düzey bir Türk yetkilinin, “Bu adımlar, iki ülkenin ilişkilerini gölgeliyor. Bu nedenle Erdoğan’ın ziyareti askıya alındı” bilgisini verdiği ancak nihai kararın henüz alınmadığı da aktarılıyor.

Erdoğan: Trump’la yapacağım görüşmeye bağlı

Bugün partisinin Meclis grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüşmesi yapacağını, ona göre ABD ziyareti için kararını vereceğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi’nde, hem 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan karar hem de Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısı ezici çoğunlukla kabul edilmişti.

Bu tasarıların kabulü Ankara’nın tepkisine yol açmıştı.

Bu oylamaların üzerine Erdoğan Washington ziyaretiyle ilgili olarak “Henüz karar vermedim, soru işaretlerim var” açıklamasını yapmış, ziyaret etme kararını gözden geçirmekte olduğu yönünde mesaj vermişti.

Bunun öncesinde ise ABD Başkanı Donald Trump, Ekim ayının başında “çok iyi anlaşıyoruz” dediği Erdoğan’ı ABD’ye davet ettiğini duyurmuştu.

Erdoğan da konuyla ilgili ilk açıklamasında, “13’ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmelerimizi yapacağız” demişti.

Erdoğan’ın mal varlığı da masada

Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve Türkiye’ye Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını içeren teklifte bazı bakanların yaptırım listesine alınması ile TSK’nin silah ve finansmana erişimine kısıtlamalar getirilmesi öngörülüyor.

Ayrıca yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Erdoğan’ın mal varlığına dair rapor da hazırlanacak.


ABD’nin Türkiye yaptırımları: Listede hangi bakanlar var, Washington’da yankıları nasıl?


Karınca, DW Türkçe
Previous post
Akşener'den Erdoğan'a 'Boğaziçi' tepkisi
Next post
İnternet raporu: Türkiye yine “özgür olmayan ülkeler” arasında