Ana SayfaGüncelİHD: Kayyum atamalarıyla halkın seçime olan güveni bitme noktasına geldi

İHD: Kayyum atamalarıyla halkın seçime olan güveni bitme noktasına geldi

HABER MERKEZİ – HDP’nin üçü büyükşehir 15 belediyesine kayyum atandığını, 13 eşbaşkanının tutuklandığını belirten İHD Diyarbakır Şubesi, “Seçilmişlere yönelik hukuk dışı uygulamalar, halkın seçime olan güvenini bitirme noktasına getirmiştir” açıklamasında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyelerine yönelik kayyum atamaları ve hak ihlallerine ilişkin hazırladığı “Seçme ve Seçilme Hakkına Yönelik İhlaller Araştırma Raporu”nu, dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Rapor, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun tarafından okundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından iktidar tarafından Türkiye’nin tamamında Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiği hatırlatılan raporda, OHAL’in siyasal iktidarın keyfi uygulamalarının aracı haline geldiği belirtildi.

OHAL uygulamalarında en ağır ihlallerin yaşandığı alanlardan birinin de seçme ve seçilme hakkına yönelik uygulamalar ve alınan kararlar olduğuna değinilen raporda, seçme-seçilme hakkının yaygın bir şekilde ihlal edilmesine yol açan sürecin, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyelerine yönelik kayyum atamalarıyla başlatıldığı belirtildi.

47 kişiye mazbataları verilmedi 

Yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) 102 DBP’li belediyeden 93’üne kayyum atandığı, 65’i aşkın belediye eşbaşkanının ise tutuklandığı ve birçok belediye eşbaşkanının halen tutukluluk durumlarının devam ettiği hatırlatılan raporda, 31 Mart sonrasında yaşananlara dikkat çekildi.

“31 Mart’tan bugüne değin, seçildiği halde KHK’li oldukları gerekçesiyle 6 belediyenin eş başkanlarına mazbataları verilmemiş ve kendisini takip eden adaylara belediye başkanı seçilmiştir.
“Yine KHK’lı oldukları gerekçesiyle 43’ü Belediye Meclis üyesi ve 4’ü İl Genel Meclis Üyesi olmak üzere seçilmiş 47 kişiye mazbataları verilmedi.”

15 belediyeye kayyum

Raporda, mazbatalarını alarak göreve başlayan üçü büyükşehir biri il ve 11’i ilçe olmak üzere 15 belediyenin belediye eş başkanlarının çeşitli suçlamalarla görevden alınıp yerlerine kayyum atandığı belirtildi.

“Bu süreçte 18’i resmi seçilen toplam 26 belediye eşbaşkanı gözaltına alınmış ve 9’u resmi seçilen toplam 13 belediye eşbaşkanı ise tutuklanmıştır.
“Ayrıca, tüm bu bilançonun içerinde kategorize edildiğinde 4 kadın eşbaşkanıyla 9 kadın belediye meclis üyesi seçildiği halde mazbatası verilmemiş, seçildikten sonra ise 9 kadın belediye eş başkanı görevden alınarak tutuklanmış ve yerlerine kayyum atanmıştır.”

“Belediyelerin idari özerkliği ortadan kaldırıldı”

Belediye eş başkanlarına dönük başlatılan soruşturmaların ve düzenlenmiş işlemlerin hukuki olmadığı, esasen siyasi saiklerle yapıldığı belirtilen raporda, “Kayyum atama işlemiyle belediyelerin idari özerkliği, merkezi idare tarafından hukuka aykırı olarak kısıtlanarak yerine mülki idare amirinin kayyum olarak atanmasıyla tümüyle ortadan kaldırılıp belediye idaresi merkezi idareye bağlanmıştır” ifadeleri yer aldı.

Kayyum atamalarıyla seçme ve seçilme hakkına yönelik ağır ihlaller ve demokratik hukuk devleti anlayışında ağır tahribatlar yarattığı ifade edilerek, “Seçilmişlere yönelik bu hukuk dışı uygulamalar, halkın seçime olan güvenini bitirme noktasına getirmiştir” denildi.

Raporun devamında, demokrasinin güvencesi ve temeli olan seçme ve seçilme özgürlüğünün yok sayılmasının telafisi mümkün olamayacak sonuçlara yol açtığına değinildi.


Kızıltepe’ye de atandı, kayyumlu HDP’li belediye sayısı 15 oldu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekova'da iş cinayeti
Sonraki Haber
Yöneticisinden futbolcusuna sözlü ve fiziki şiddet: Sakarya’da Vanspor’a saldırı