Ana SayfaEkonomiİmamoğlu: Kamu bankaları 5 aydır İBB’ye kredi vermiyor, kınıyorum

İmamoğlu: Kamu bankaları 5 aydır İBB’ye kredi vermiyor, kınıyorum

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu bankalarının kendilerine “mesafeli” yaklaştığını belirterek, “Kamu bankalarının ne yazık ki kapısı bize kapatılmış durumda. Hepimize eşit davranmak zorunda. 5 aydır sabrediyorum ama bu zihniyeti kınıyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu bankalarının İBB’ye “mesafeli” davrandığını açıkladı.

Bunun “üzücü bir durum” olduğunu vurgulayan İmamoğlu, kurdukları ilişkiler sayesinde bazı yabancı bankalarla çözüm yoluna gittiklerini belirtti.

İmamoğlu, 5 aydır durumun böyle olduğunu ama artık sabrının kalmadığını vurgulayarak, “kamu bankalarının bu zihniyetini kınadığını” kaydetti.

Cumhuriyet’ten Mine Esen ve Şehriban Kıraç’ın haberine göre İmamoğlu’nun konuya dair açıklaması şöyle:

“11 büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geliyoruz. Bu belediyelere de aynı tutum devam ediyor. Milyarlarca liralık cari işlem yaptığınız bankaların tüm samimiyetiyle finans kaynaklarını açması gerekir. Kamu bankaları hepimize eşit davranmak zorundadır. 5 aydır bekliyorum ve bu zihniyeti şimdi kınıyorum. Belediye olarak işlerimizi kamu bankalarıyla yapıyoruz. Günlük ihtiyaçların bile karşılanmadığı kredilerin olduğu noktadayız.”

İBB’nin devam eden projeleri için şu anda 20 milyar TL’nin üzerinde bir kaynak ihtiyacı olduğunu vurgulayan İmamoğlu, İBB’nin zor bir yılını geride bırakmaya başladıklarını, çok ciddi borç ve faiz ödemeleri yaptıklarını anlatarak, şu anda belediyenin 28 milyar TL’nin üzerinde borcunun bulunduğunu dile getirdi.

Kayyum mesajı

İmamoğlu kayyum atanan HDP’li belediyelere dair de konuştu. “Kayyuma karşıyım” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Bunu her yerde söylemeye devam ediyorum. Hukuk sistemi içerisinde ve İBB Başkanı olarak bunu her gün dile getirebilecek birisi değilim. Bu siyasi bir mesele ve bunu Ankara’da dile getirmesi gereken insanlar var. Getiriyorlardır, getireceklerdir. Bu şekilde kayyım Türkiye’nin demokrasisine zarar verir. Beni takip eden hiçbir Kürt vatandaşımla sorunum yoktur.”

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı.

Bu kayyumları diğer il ve ilçeler takip etmişti. Şu ana kadarki ‘kayyum kronolojisi’ şöyle:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı
  • 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe
  • 9 Kasım’da Van’ın İpekyolu
  • 13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro ile Şırnak’ın İdil ilçeleri ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi
  • 16 Kasım’da Mardin’in Savur, Mazıdağ ve Derik ile Urfa’nın Suruç

Böylece bugüne dek HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 24 belediyesine kayyum atanmış oldu.

Previous post
Beyoğlu Kaymakamlığı'ndan 25 Kasım yürüyüşüne yasaklama
Next post
Michael Bloomberg, resmen ABD başkanlık yarışında