Ana SayfaBilim ve Teknolojiİnsan beyninin ‘harikalar diyarı’na yolculuk: “NöroLojik”

İnsan beyninin ‘harikalar diyarı’na yolculuk: “NöroLojik”

HABER MERKEZİ – Nörolog ve bilim yazarı Eliezer J. Sternberg, Metis’ten çıkan “NöroLojik” adlı eserinde beynimizin bilinçli ve bilinçdışı düzeyde algılarını işleyerek anlamlı bir yaşantı oluşturmak için nasıl canhıraş uğraştığını açıklıyor.

Beynimiz algımızdaki boşlukları neden ve nasıl doldurur? Görme engelliler halüsinasyon “görebilir” mi? Zihin “kasımızı” kasarak fiziksel performansımızı artırabilir miyiz? Farkında olmadan gördüğümüz şeyler ruh halimizi ve kararlarımızı nasıl etkiler? Neden kendimizi gıdıklayamayız?

Bu ve benzeri birçok sorunun yanıtı Metis’ten çıkan “NöroLojik: Beynin Mantıksız Davranışlarımızın Ardındaki Gizli Mantığı”nda.

Nörolog Eliezer J. Sternberg tarafından kaleme alınan çalışmada, beynimizin algılarımızı işleyerek anlamlı bir yaşantı oluşturmak için nasıl uğraştığı ortaya konuluyor.

Şiirsel Taş tarafından Türkçeye çevrilen esere dair yayınevi, “Aydınlatıcı olduğu kadar keyifle okunan NöroLojik’i insan beyninin ‘harikalar diyarına’ ilgi duyan tüm okurlarımıza tavsiye ediyoruz” diyor.

“Bilinçaltımızın derinlerinde, gördüğümüz, duyduğumuz, hissettiğimiz ve hatırladığımız her şeyi sessiz sedasız işleyen bir sistem vardır. Beynimiz, çevreyle etkileşim halinde olduğumuz her an sayısız duyumun sürekli bombardımanı altındadır.
“Beynin altında yatan mantık sistemi, tıpkı anlamlı hikâyeler yaratmak için kamera görüntülerini ve ses kayıtlarını toplayan ve düzenleyip montajını yapan bir film editörü gibi bütün düşünce ve algılarımızı, yaşam deneyimimiz ve benlik algımız haline gelen makul bir anlatı oluşturacak şekilde birleştirir.
“Bu kitap, altta yatan bu mantık ve onun, gerek en tuhaf nörolojik hastalıklarda gerekse en basit günlük duygu ve kararlarımızda, bilinçli deneyimimizi nasıl yarattığı hakkındadır.”

Eliezer J. Sternberg kimdir?

Nörolog ve bilim yazarı.

ABD Boston’daki Brandeis Üniversitesi’nde sinirbilim ve felsefe öğrenimi gördü.

2009-2014 yılları arasında Tufts Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldıktan sonra üç sene Yale New Haven Hastanesi’nde nörolog olarak hizmet verdi.

Bilhassa beyin araştırmalarının bilinç ve karar verme sürecine nasıl ışık tutabileceğini inceleyen Sternberg, 2018 yılından beri Massachusetts Hastanesi’nde nöroloji ve epilepsi alanlarında çalışıyor.

Yazarın yayımlanmış diğer kitapları şöyle: Are You a Machine? (Bir Makine misiniz?; 2007) ve My Brain Made Me Do It (Bunu Bana Beynim Yaptırdı; 2010).




Önceki Haber
Buldan ve Temelli hakkında soruşturma
Sonraki Haber
Fransa'da üniversite öğrencisi kendini yaktı: Ölümümden Macron ve AB sorumludur