Ana SayfaDünyaİnternet raporu: Türkiye yine “özgür olmayan ülkeler” arasında

İnternet raporu: Türkiye yine “özgür olmayan ülkeler” arasında

HABER MERKEZİ – Freedom House’un “İnternette Özgürlük 2019” raporuna göre Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “özgür olmayan ülkeler” arasında yar alıyor.

Düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), dünya genelinde internet özgürlüğünü değerlendirdiği “İnternette Özgürlük 2019” raporunu yayınladı.

Rapor, Haziran 2018 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında 65 ülkeyi internet özgürlüğü açısından mercek altına alıyor.

“Sosyal Medya Krizi” başlığını taşıyan rapor, bir zamanlar ‘insanları özgürleştirecek teknoloji’ gözüyle bakılan sosyal medyanın bir gözetim ve seçim manipülasyonu aracı haline geldiğini kaydediyor.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığı ve dünya genelindeki internet kullanıcılarının yüzde 87’sini kapsayan rapordan öne çıkanlar şöyle:

  • İnternet özgürlüğü, küresel çapta hızla yayılan dijital otoriterlik aygıt ve taktikleriyle giderek daha büyük tehdit altına giriyor.
  • Baskıcı rejimler ve otoriter emellere sahip seçilmiş iktidarlar, denetimden uzak olan sosyal medya platformlarını istismar ederek bu alanları siyasi çarpıtma ve toplumsal kontrol aracı olarak kullanıyor.
  • Sosyal medya, toplumsal tartışma ve iletişim sağlamak için zaman zaman eşit ve adil bir ortam oluştursa da artık ibre, tehlikeli bir şekilde özgürlüklerin kısıtlanmasına doğru kayıyor.
  • Vatandaşlarının internet üzerindeki faaliyetlerini gözetleyen hükümetlerin sayısının şaşkınlık verecek ölçüde artıyor bu da küresel internet özgürlüğünün dokuz yıldır ard arda kısıtlanması anlamına geliyor.

Türkiye yine “özgür olmayan ülkeler” arasında

“İnternette Özgürlük 2019” raporu, 65 ülkeyi ‘Özgür’, ‘Yarı Özgür’ ve ‘Özgür Olmayan’ şeklinde üç ayrı kategoride sınıflandırıyor.

100 puan üzerinden 37 puan alan Türkiye, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Özgür Olmayan Ülkeler kategorisinde yer alıyor.

Rapora göre Türkiye’nin internet özgürlüğünün olmadığı ülkeler kategorisinde bulunmasına yol açan etkenler arasında şunlar gösteriliyor:

  • İnternette siyasi, sosyal ya da dini içeriklerin engellenmesi
  • Hükümet yanlısı yorumcuların internet üzerinde yürütülen tartışmaları manipüle etmesi
  • Bilişim ve iletişim teknolojileri kullanıcılarının ya da blogerların tutuklanması, hapse atılması ya da paylaştıkları siyasi veya sosyal içerikler nedeniyle uzun süre gözaltında tutulması
  • Muhaliflere ya da insan hakları kuruluşlarına karşı teknik saldırılarda bulunulması

Türkiye ile aynı kategoride olan diğer ülkeler şöyle: Azerbaycan, Myanmar, Belarus, Tayland, Kazakistan, Rusya, Venezuela, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Sudan, Vietnam, Küba, Suriye, İran ve Çin.

Listenin Özgür Ülkeler kategorisinin en başındaysa 100 üzerinden 95 puanla İzlanda yer alıyor.

İzlanda’yı sırayla Estonya, Kanada, Almanya, Avustralya, İngiltere, Amerika, Ermenistan, Fransa, Gürcistan, İtalya, Japonya, Arjantin, Macaristan ve Güney Afrika izliyor.

Previous post
İddia: Erdoğan ABD'ye gitmeyebilir
Next post
İngiltere'nin ardından Yunanistan: Donduruculu TIR'da 41 mülteci bulundu