Ana SayfaDünyaIrak Başbakanı’ndan hükümet karşıtı protestoculara tehdit

Irak Başbakanı’ndan hükümet karşıtı protestoculara tehdit

HABER MERKEZİ – Irak’ta 1 Ekim’den bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda en az 280 kişi hayatını kaybederken, “barışçıl gösterilerin” korunmasını isteyen Başbakan Abdulmehdi yasaları ihlal edenlerin ise müebbete varan hapis cezalarıyla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle 1 Ekim’de başlayan eylemler, iki haftalık aranın ardından 25 Ekim’de tekrar yoğunlaşmıştı.

Protestocular, 4 Kasım günü başkent Bağdat’taki Başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek istemiş, ancak polisin protestocuları engellemek için gerçek mermi kullandığı bildirilmişti.

Hükümet karşıtı protestolar devam ederken, “barışçıl gösterilerin” korunmasını isteyen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den eylemcilere tehdit geldi.

Abdulmehdi, yasaları ihlal edenlerin müebbete varan hapis cezalarıyla karşılaşabilecekleri “uyarı”sında bulundu.

Başbakan Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, protestolarda “terör ve suç eylemlerinin” yaşandığının açık bir şekilde gözler önünde olduğunu öne sürerek, Irak halkı ve emniyet güçleri hedef alınarak devletin prestijine zarar verilmeye çalışıldığını savundu.

Yurttaşların ve güvenlik güçlerinin öldürülmesinin herhangi bir açıklamasının olmayacağını ifade eden Abdulmehdi, bu tür eylemlerin demokrasiyle bir ilgisinin olmadığını belirtti.

Protestolar sırasında sivillere ait evleri ve emniyet binalarını ateşe verenlerin yanı sıra kamu binalarını işgal edenlerin cezasının müebbet olduğunu söyleyen Irak Başbakanı, kamu kurumlarına zarar verilmesini teşvik etmenin ise 20 yıl hapis cezasının olduğunu ifade etti.

Ne olmuştu?

Irak’ta 1 Ekim’de Bağdat’ta başlayan protestolar hızlı bir şekilde ülkenin güneyindeki şehirlere yayılmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoların ardından bir dizi reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını yeni istihdam olanakları yaratılacağını söylemişti.

Bununla birlikte eylemler yaklaşık iki hafta sonra durulsa da, hükümetin istifası talebiyle 25 Ekim günü bazı şehirlerde toplanma çağrısı yapılmıştı.

329 üyeli Irak parlamentosunda 54 sandalye ile en geniş bloku oluşturan ve Şii lider Mukteda es-Sadr’ın öncülüğündeki blok da Irak Başbakanı Abdülmehdi’den desteğini çektiğini açıklamıştı.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de, parlamentonun yerine geçecek bir isimde uzlaşması halinde, Başbakan Abdülmehdi’nin istifa etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin yayımladığı bilgilere göre, protestolaın başladığı 1 Ekim’den bu yana 280’inin üzerinden kişi, güvenlik güçlerinin müdahelesi sonucu hayatını kaybetmiş, binlercesi de yaralanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, Irak’la ilgili yayımladığı raporunda protestocuların ölümüne yol açan “M651” ve “M713” tipi gaz bombalarının İran’a ait olduğu bilgisine yer vermişti.


Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'de kadın cinayeti: Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Avustralya'da onlarca noktada yangın: En az üç kişi yaşamını yitirdi