Ana SayfaDünyaIrak’ta polis gerçek mermi kullandı, en az dört kişi yaşamını yitirdi

Irak’ta polis gerçek mermi kullandı, en az dört kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Irak’ta hükümet karşıtı protestocular, başkent Bağdat’taki Başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek istedi. Ancak polisin gerçek mermi kullanarak ateş açması sonucu en az dört kişi hayatını kaybetti.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle 1 Ekim’de başlayan eylemler, iki haftalık aranın ardından 25 Ekim’de tekrar yoğunlaşmıştı.

Protestocular, dün (Pazartesi günü) de başkent Bağdat’taki Başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek istedi.

Ancak polisin, hükümet karşıtı protestocuları engellemek için gerçek mermi kullandığı bildirildi.

Eylemciler, biber gazı da kullanan polislere taş atarak karşılık verdi, sokaklarda barikat kurdu.

AFP, “aşırı güç kullanımı” eleştirileri altında olan polisin Bağdat’ta protestoların yeniden başladığı 24 Ekim’den beri eylemcilere ilk kez gerçek mermi kullandığını yazdı.

Irak Sağlık Bakanlığı, Bağdat’taki hükümet karşıtı eylemlerde dört kişinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ölenlerden birinin bir polis yetkilisi olduğu iddia ediliyor.

Pazar gecesi ise ateş açılması sonucu Şiilerin kutsal kenti Kerbela’daki İran Konsolosluğu önündeki protestolarda üç kişi hayatını kaybetmişti.

Ne oluyor?

Irak’ta 1 Ekim’de Bağdat’ta başlayan protestolar hızlı bir şekilde ülkenin güneyindeki şehirlere yayılmış durumda.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoların ardından bir dizi reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını yeni istihdam olanakları yaratılacağını söylemişti.

Bununla birlikte eylemler yaklaşık iki hafta sonra durulsa da, hükümetin istifası talebiyle 25 Ekim günü bazı şehirlerde toplanma çağrısı yapıldı.

Yani Ekim ayının ilk günü başlayan eylemler iki haftanın ardından yeniden başladı ve devam ediyor.

Protestoların başladığı tarihten beri ise en az 250 kişi hayatını kaybetti.

329 üyeli Irak parlamentosunda 54 sandalye ile en geniş bloku oluşturan ve Şii lider Mukteda es-Sadr’ın öncülüğündeki blok da Irak Başbakanı Abdülmehdi’den desteğini çektiğini açıklamıştı.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de, parlamentonun yerine geçecek bir isimde uzlaşması halinde, Başbakan Abdülmehdi’nin istifa etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

Previous post
Sinop'ta iş makinesi uçuruma yuvarlandı, bir işçi yaşamını yitirdi
Next post
Muş'taki Meryem Ana Kilisesi definecilerin hedefinde