Ana SayfaDünyaIrak’ta protestolar: 350’yi aşkın insan öldü, İran Konsolosluğu ateşe verildi

Irak’ta protestolar: 350’yi aşkın insan öldü, İran Konsolosluğu ateşe verildi

HABER MERKEZİ – Irak’ta yaklaşık iki aydır hükümet karşıtı eylemlerini sürdüren protestocular, Necef kentinde İran Konsolosluğu binasını ateşe verdi. Ekim ayının başında başlayan protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı ise 350’yi aştı.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle 1 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı protestolar devam ediyor.

Protestocular, Çarşamba günü öğleden sonra ülkenin güneyindeki Necef kentindeki İran Konsolosluğu’na girerek bütün binayı ateşe verdi.

O sırada bina içinde konsolosluk çalışanlarının bulunmadığı belirtildi.

İran Konsolosluğu’nun ateşe verilmesi, Irak’ta eylemcilerin Tahran karşıtlığının bugüne kadarki en güçlü yansıması olarak değerlendiriliyor.

Ölü sayısı 350’yi geçti

İran Konsolosluğu’nun yakılmasının ardından Necef’te süren protestolar sırasında kolluk kuvvetlerinin ateş açması sonucu en az 14 eylemci yaşamını yitirdi.

Son can kayıplarıyla birlikte 1 Ekim’den bu yana düzenlenen protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 360’a yükselirken, 15 bin civarında kişi de yaralandı.

Necef’in yanı sıra başkent Bağdat ile Basra ve Kerbela kentlerinde de protestolarda gerilim yüksek.

Reuters haber ajansına konuşan ve Basra’da yaşayan işsiz mühendis Ali Nasser, “Öncelikle reform ve yolsuzluğun sonlanmasını istiyoruz. Ancak hükümet barış yanlısı göstericileri öldürmeye başladığı için biz de yozlaşmış yönetici sınıfını devirmeden gitmeyeceğiz” diye konuştu.

Kriz merkezleri oluşturuluyor

Son gelişmelerin ardından Irak ordusu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki “düzenin ve güvenliğin yeniden sağlanması” için valilerin gözetiminde kriz merkezleri oluşturulduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu kriz merkezlerinin yönetimini üst düzey komutanların üstleneceği kaydedildi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoların ardından bir dizi reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını ve yeni istihdam olanakları yaratılacağını söylemişti.

Ancak henüz gerçekleştirilmeyen reform vaatleri halkın protestolardan vazgeçmesini sağlamış değil.


Karınca, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe
Previous post
Sınır karakoluna saldırı: İki asker yaşamını yitirdi
Next post
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'ne başvurular başladı