Ana SayfaDünyaIrak’ta protestolar: Ölü sayısı 400’ü aştı, Başbakan Abdülmehdi istifa ediyor

Irak’ta protestolar: Ölü sayısı 400’ü aştı, Başbakan Abdülmehdi istifa ediyor

HABER MERKEZİ – Irak’ta yaklaşık iki aydır süren hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 400’ü aştı. Ülkedeki Şiilerin dini lideri Ali Sistani parlamentoya “şeffaf ve özgür seçim” çağrısında bulunurken, Irak Başbakanı Abdülmehdi istifasını sunacağını duyurdu.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle 1 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı protestolar yaklaşık 2 aydır aralıksız sürüyor.

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülke genelinde devam eden eylemlerde söz konusu nedenlerin yanı sıra İran’ın artan nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Protestocuların Çarşamba günü öğleden sonra ülkenin güneyindeki Necef kentindeki İran Konsolosluğu’nu ateşe vermesinin ardından can kaybı haberleri ardı ardına geldi.

Necef’te son iki günde 62 kişinin yaşamını yitirdiği, bunların çoğunun ölüm nedeninin ateşli silahlar olduğu bildirildi.

Af Örgütü: Katliama son verilmeli

Uluslararası Af Örgütü, yaşanan şiddeti kınayarak ‘katliam’ın derhal sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

Örgüt açıklamasında ortaya çıkan sahneyi “savaş alanına” benzetti ve Irak ordusunun ‘barışçıl protestoculara karşı acımasız ve şiddet içeren saldırılarının sonuncusu’ nitelemesinde bulundu.

Ölü sayısı 400’ü aştı

Reuters haber ajansı hastane kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 1 Ekim’den bu yana yaşamını yitiren eylemcilerin sayısının en az 408 olduğunu, yaralananların sayısının ise 15 bini bulduğunu aktardı.

Başbakan Abdülmehdi istifasını sunacağını açıkladı

Ülkedeki Şiilerin dini lideri konumundaki Ali Sistani, protestolar konusunda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini vurgulayarak, Irak Parlamentosu’na “şeffaf ve özgür seçim” çağrısında bulundu.

Sadr Hareketi lideri Mukteda el Sadr da hükümetin acilen istifa etmesini istedi.

Bu gelişmelerin ardından ise Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, istifasını parlamentoya sunacağını açıkladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Yeni Ekonomi Paketi' yolda: KYK borçları ile yapılandırmaları bozulanlara af geliyor
Sonraki Haber
Kadınlardan "yaralama" diyen savcıya: Berfin Özek'in ölmesi mi gerekiyordu?