Ana SayfaDünyaIrak’ta protestolar: Sadr’ın ‘grev’ çağrısı sonrası dört kentte tatil ilan edildi

Irak’ta protestolar: Sadr’ın ‘grev’ çağrısı sonrası dört kentte tatil ilan edildi

HABER MERKEZİ – Irak’ta hükümet karşıtı protestolar devam ederken, Şii lider Mukteda es-Sadr genel grev çağrısı yaptı. Çağrı sonrası Divaniye, Meysan, Zikar ve Babil’de resmi devlet kurumlarında tatil ilan edildi.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle 1 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı protesto eylemleri devam ediyor.

Protestolarda şu ana kadar en 320 kişi hayatını kaybederken, en az 15 bin kişi de yaralandı.

Hükümet karşıtı protestolar devam ederken, Şii lider Mukteda es-Sadr genel grev çağrısı yaptı.

Sadr, “Fırsat kaçırılırsa vatan kaybolur. Vatanım çalışmaktan daha önemlidir” ifadelerini kullanarak bugün devlet memurlarının gönüllü olarak genel greve gitmesi çağrısında bulundu.

Sadr, greve sağlık sektörünün dahil olmadığını belirtti.

Grev çağrısının ardından Divaniye, Meysan, Zikar ve Babil Valiliği, bugün tüm resmi devlet kurumlarında tatil ilan edildiğini açıkladı.

Irak’ta ne oluyor?

Irak’ta 1 Ekim’de yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle Bağdat’ta başlayan protestolar hızlı bir şekilde ülkenin güneyindeki şehirlere yayıldı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoların ardından bir dizi reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını yeni istihdam olanakları yaratılacağını söylemişti.

Erbain törenleri nedeniyle iki hafta duran eylemler hükümetin istifası talebiyle 25 Ekim Cuma günü yeniden başlamıştı.

Protestolarda şu ana kadar en az 320 kişi hayatını kaybederken, 15 bine yakın kişi de yaralandı.

329 üyeli Irak parlamentosunda 54 sandalye ile en geniş bloku oluşturan ve Şii lider Mukteda es-Sadr’ın öncülüğündeki blok da Irak Başbakanı Abdülmehdi’den desteğini çektiğini açıklamıştı.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de, parlamentonun yerine geçecek bir isimde uzlaşması halinde, Başbakan Abdülmehdi’nin istifa etmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

ABD, erken seçim çağrısı, Birleşmiş Milletler (BM) de protestolarda gözaltına alınanların serbest bırakılmasını içeren bir dizi öneri sunmuştu.

Previous post
Adana'da IŞİD operasyonu: Dört kişi gözaltında
Next post
Jin News Haber Müdürü Alağaş’a İtalya'dan ödül