Ana SayfaDünyaİran’da yaşam savunucularına “casusluk”tan 4 ila 10 yıl hapis

İran’da yaşam savunucularına “casusluk”tan 4 ila 10 yıl hapis

HABER MERKEZİ – İran’da, “askeri merkezlere yönelik casusluk faaliyeti yürütmek” ile suçlanan altı yaşam savunucusu 4 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

İran’da “casusluk” suçlamasıyla yargılanan yaşam savunucuları, yapılan 36 duruşma sonunda hapse mahkum edildi.

Altı yaşam savunucusu “çevrecilik kisvesi altında askeri merkezlere yönelik casusluk faaliyetinde bulundukları” iddiasıyla Tahran Devrim Mahkemesi tarafından 4 ila 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Karara 20 gün içinde itiraz hakkının bulunduğu belirtildi.

Euronews’in aktardığına göre yerel basındaki haberlerde, hapis cezası verilen yaşam savunucularının İranlı olduğu bildirildi.

İran’ın farklı eyaletlerinde 2018 yılının başlarında birçok yaşam savunucusu tutuklanmış ve haklarında “çevre projelerini istihbarat toplamak amacıyla kılıf olarak kullandıkları” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Çevre sorunlarını gözlemlemek adı altında stratejik alanlara kameralar yerleştirerek casusluk faaliyetlerinde bulunmakla suçlanan yaşam savunucuları ise kamera ve fotokapanların yaban hayatı gözlemlemek için kurulduğunu savunmuştu.

Bu süreçte İranlı, Kanada vatandaşı çevre aktivisti Kavus Seyyid İmami, Tahran’daki Evin Cezaevi’nde hayatını kaybetmişti.

Sosyoloji alanında akademisyenlik yapan Seyyid İmami, İran’ın nadir bulunan hayvanlarını korumak için faaliyetlerde bulunan Pers Vahşi Yaşam Mirası Vakfı’nın müdürlüğünü de yürütüyordu.

Aralarında Birleşmiş Milletler’in Çevre Programı Danışmanı Ian Redmond ve Barış Elçisi unvanına sahip Jane Goodall’ın da olduğu 300’ü aşkın bilim insanı, yaşam savunucusu ve akademisyen, Kasım 2018’de İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’e bir mektup yazarak tutuklu yaşam savunucularının adil yargılanmasını talep etmişti.




Önceki Haber
Boşanma aşamasında olduğu kadını öldüren Hakkı Topçu'ya 'iyi hal' indirimi
Sonraki Haber
İHD MYK üyesi Raci Bilici'ye 15 yıla kadar hapis istemi